Napul, un tonic necesar corpului tău
Napul comestibil are o istorie bogată, fiind cultivat încă din Antichitate. Cu un conţinut de 88% de apă, aduce organismului şi doze de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, C, indispensabile organismului.
Un diuretic excelent
Este un remediu indicat în afecţiuni precum cistită, litiază urică şi gută, mai ales pentru că este un bun dizolvant al acidului uric prezent în corp. Dacă te confrunţi cu eczeme, acnee, enterite, proprietăţile sale astringente îţi pot fi de un real folos.
Se recomandă aplicarea de napi în caz de degerături, abcese, furunculi sau gută.
Pentru a te bucura de efectul său depurativ, poţi să îţi faci o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de napi şi o jumătate de litru de apă.
Ajută la o digestie corectă
Are o aromă un pic piperată care ajută la menţinerea activităţii bune a intestinelor, tratează tusea, bronşita. Practic, este un leac la care poţi apela oricând, mai ales pentru afecţiunile de sezon.
Poţi să-l consumi sub formă de salată. Se completează de minune cu morcovul, sfecla mărarul şi diverse condimente.
Are un aport ridicat de vitamine ( A, B, C), motiv pentru care este apreciat ca un bun tonic natural, util inclusiv persoanelor obeze.
Află care sunt cele mai bune diuretice naturale AICI
Siropul de nap
Îl obţii exact prin acelaşi procedeu caîn cazul ridichii neagre. Scobeşte mijlocul napului şi umple-l cu zahăr. În scurt timp, va începe să se formeze siropul. Va avea exact aceleaşi calităţi şi proprietăţi precum ridichea neagră, adică poţi să bei sucul pentru probleme ale gâtului sau respiratorii.
Cum prepari supa de napi?
Ai nevoie de:
4 napi
4 căţei de usturoi
50 g miez de nucă
150 g cubuleţe de pâine prăjită
20 g ulei
500 g iaurt sau 500 ml lapte bătut
100 g morcovi
apa
suc de lămâie
Pentru garnitură, asigură-te că ai la îndemână:
mărar verde
20 ml ulei de măsline
5 linguri miez de nucă tocată
Curăţă şi taie cubuleţe napi şi morcovii, iar când sunt aproape fierte adaugă pâinea zdrobită, usturoiul pisat şi uleiul. Apoi adaugă iaurtul amestecat foarte bine cu nucile. Garniseşte supa cu nucile măcinate, uleiul de măsline şi mărarul tăiat mărunt.