Napul, un tonic necesar corpului tău

1 2 jpg jpeg

Napul comestibil are o istorie bogată, fiind cultivat încă din Antichitate. Cu un conţinut de 88% de apă, aduce organismului şi doze de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, C, indispensabile organismului.

Un diuretic excelent

Este un remediu indicat în afecţiuni precum cistită, litiază urică şi gută, mai ales pentru că este un bun dizolvant al acidului uric prezent în corp. Dacă te confrunţi cu eczeme, acnee, enterite, proprietăţile sale astringente îţi pot fi de un real folos.

Se recomandă aplicarea de napi în caz de degerături, abcese, furunculi sau gută.

Pentru a te bucura de efectul său depurativ, poţi să îţi faci o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de napi şi o jumătate de litru de apă.

Ajută la o digestie corectă

Are o aromă un pic piperată care ajută la menţinerea activităţii bune a intestinelor, tratează tusea, bronşita. Practic, este un leac la care poţi apela oricând, mai ales pentru afecţiunile de sezon.

Poţi să-l consumi sub formă de salată. Se completează de minune cu morcovul, sfecla mărarul şi diverse condimente.

Are un aport ridicat de vitamine ( A, B, C), motiv pentru care este apreciat ca un bun tonic natural, util inclusiv persoanelor obeze.

Află care sunt cele mai bune diuretice naturale AICI

Siropul de nap

Îl obţii exact prin acelaşi procedeu caîn cazul ridichii neagre. Scobeşte mijlocul napului şi umple-l cu zahăr. În scurt timp, va începe să se formeze siropul. Va avea exact aceleaşi calităţi şi proprietăţi precum ridichea neagră, adică poţi să bei sucul pentru probleme ale gâtului sau respiratorii.

Cum prepari supa de napi?

Ai nevoie de:

4 napi

4 căţei de usturoi

50 g miez de nucă

150 g cubuleţe de pâine prăjită

20 g ulei

500 g iaurt sau 500 ml lapte bătut

100 g morcovi

apa

suc de lămâie

Pentru garnitură, asigură-te că ai la îndemână:

mărar verde

20 ml ulei de măsline

5 linguri miez de nucă tocată

Curăţă şi taie cubuleţe napi şi morcovii, iar când sunt aproape fierte adaugă pâinea zdrobită, usturoiul pisat şi uleiul. Apoi adaugă iaurtul amestecat foarte bine cu nucile. Garniseşte supa cu nucile măcinate, uleiul de măsline şi mărarul tăiat mărunt.