Muzica lentă domoleşte vitezomanii

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă afirmă că, în momentul în care schimbi registrul muzical, de la un ritm alert la unul lent, dispoziţia se schimbă, la fel şi starea de spririt, şi devii un şofer mai responsabil, care oferă siguranţă călătorilor.

Dacă schimbi brusc muzica vei simţi pe propria piele cum se schimbă puterea de concentrare şi reacţiile la volan. Oamenii de ştiinţă susţin că acesta este un mod extrem de eficient de calmare, foarte util mai ales când stresul îşi spune cuvântul asupra psihicului.

Rezultatele studiului au fost publicate în data de 30 august, în jurnalul „Ergonomics“.

Studiile anterioare au adus dovezi că muzica poate influenţa starea de spirit şi stilul de a conduce. De altfel, s-au înregistrat multe evenimente rutiere în timp ce la radio-ul maşinii se asculta muzică ritmată.

Se presupune că acest tip de muzică distrage atenţia şoferului şi îl încurajează să mărească viteza autoturismului.

Muzica „pesimistă“, pe de altă parte, a dovedit calităţi de a relaxa persoana aflată la volanul maşinii, deci o va determina să conducă mai responsabil.

Studiul a fost efectuat de coordonatorul Marjolein van der Zwaag şi echipa sa de elită de la Laboratoarele de Cercetare Philips din Eindhoven, Olanda, împreună cu experţii de la Universitatea Standford din California.