Muşcătură de căpuşă sau de furnică? Iată cum îţi poţi da seama!

1 2 jpg jpeg

1. Muscă

Dacă ai impresia că muştele sunt insecte care muşcă doar câinii şi pisicile, te înşeli, acestea pot muşca chiar şi oamenii. Îţi pot apărea mai multe bubiţe grupate pe corp. Dacă ai animale, verifică-le blana şi uită-te cu atenţie să observi dacă au depuneri de ouă. Pielea cu senzaţie de mâncărime deranjantă poate fi un alt semn că ai fost muşcată de o muscă. Ai grijă, deoarece muştele pot fi purtătoare ale virusului Zika, virus care poate cauza defecte de naştere bebeluşilor. Simptomele includ senzaţia de febră, durere de cap, iritaţie, ochi roşii, dureri articulare şi musculare.

2. Albină

Îţi vei da seama cu uşurinţă dacă te-a muşcat albina din cauza senzaţiei înţepătoare de la nivelul pielii. De obicei te poate durea locul cu pricina şi se poate umfla imediat. Asigură-te că acul albinei nu a rămas sub pielea ta şi aplică direct pe muşcătură sare. În cazul în care acul a rămas înfipt sub piele, mergi imediat la medic, în special dacă ai reacţii alergice, precum părţi ale corpului exagerat de umflate, mâncărime excesivă şi dificultăţi de respiraţie.

3. Căpuşă

Locuieşti lângă o zonă împădurită sau ai fost recent în parc ori într-un loc cu multă verdeaţă? Dacă răspunsul este da, atunci este posibil să te fi muşcat o căpuşă. Aceasta se bagă pe sub piele şi poate rămâne acolo zile bune. Ca să o scoţi, cel mai indicat ar fi să mergi la medic, dar dacă nu ai posibilitatea, te poţi ajuta de o pensetă. Pune o compresă cu alcool pe locul muşcăturii, iar căpuşa va ieşi la suprafaţă. Dacă nu a ieşit în totalitate, te poţi folosi de o pensetă cu ajutorul căreia să o scoţi uşor, având grijă să nu îi rămână capul sub piele.

Vezi cum recunoşti înţepăturile altor insecte AICI