Modalităţi de a-ţi păstra apartamentul răcoros fără un aparat de aer condiţionat

1 femeie pe terasa jpg jpeg

Venirea verii reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cei care locuiesc în apartamente aflate în bătaia soarelui întreaga zi. Majoritatea dintre acestea se află la etajele superioare ale blocurilor înalte, iar, în funcţie de situaţie, pot să nu dispună de aer condiţionat. De asemenea, poate te afli în categoria celor care nu agreează aerul condiţionat, astfel că trebuie să găseşti soluţii pentru a te răcori în zilele caniculare.

În special dacă vei munci de acasă întreaga vară, confortul tău depinde de metodele pe care le alegi. Iată câteva dintre acestea:

Foloseşte ventilatoare

Cele mai la îndemână soluţii sunt şi cele care te protejează cu minimum de efort. Alege un ventilator pentru camera în care petreci cel mai mult timp, de exemplu, biroul de acasă, sau combină mai multe ventilatoare pentru o putere de răcire mai mare. Acestea sunt avantajoase deoarece pot fi mutate dintr-o încăpere în alta, costurile sunt reduse, iar tehnologia din prezent îţi oferă posibilitatea să alegi diferite opţiuni şi tipuri de ventilaţie. În zilele toride, aşază un recipient cu apă cu cuburi de gheaţă în faţa ventilatorului. Acest truc te va ajuta să obţii un efect de aer condiţionat prin tehnici improvizate, dar de efect. De asemenea, dacă alegi un răcitor de aer performant, ai posibilitatea să adaugi cuburi de gheaţă direct în rezervorul de apă.

Nu în ultimul rând, te poţi ajuta de tehnologia modernă. Dacă alegi un ventilator Smart, de exemplu. Conectat la o aplicaţie de pe telefon, îl poţi porni pe treapta cea mai mai mare atunci când nu eşti acasă pentru a găsi un mediu mult mai plăcut, la întoarcere.  

Limitează sursele de căldură

Cei pasionaţi de gătit sunt puşi într-o situaţie delicată atunci când temperaturile depăşesc mult normalul perioadei de vară, deoarece cuptorul şi aragazul sunt surse puternice de căldură. În special dacă vrei să găteşti preparate care trebuie să stea mult la cuptor sau ciorbe, apartamentul tău se va încălzi mult peste gradul de confort de care ai nevoie. În sezonul cald, orientează-te spre preparate mai uşoare, care pot fi consumate la rece, precum salatele. De asemenea, mâncarea care poate fi gătită rapid, precum pastele prefierte, este o soluţie pentru zilele în care preferi să nu porneşti aragazul sau cuptorul. Ideal este, dacă ai posibilitatea, să foloseşti mai des grătarul pentru a-ţi pregăti mesele de zi cu zi. Poţi găsi opţiuni de electrocasnice care se instalează chiar şi pe balcon, dacă nu ai o curte interioară unde îţi este permis să pregăteşti carne şi legume la grill. Nu uita să profiţi de zilele mai răcoroase sau de dimineţile în care te trezeşti devreme şi să-ţi pregăteşti meniul pentru ziua următoare, ca să nu fii nevoit să faci acest lucru la orele cele mai fierbinţi din zi.

Reglează-ţi temperatura corpului

Vara te concentrezi mai mult pe temperatura de afară sau din mediul ambiant şi mai puţin pe cea a corpului, care, de fapt, dictează felul în care te simţi. Chiar dacă eşti acasă, este important să alegi haine din materiale potrivite pentru vreme caniculară: bumbac subţire, in, maieuri, pantaloni scurţi. De asemenea, băuturile reci şi hidratante te vor ajuta să te bucuri de avantaje doi în unu. Optează pentru limonadă, ice coffee sau smoothie-uri pregătite cu fructe şi legume congelate. Un alt truc care te va ajuta să creezi o atmosferă răcoroasă în casa ta şi să te simţi mai fresh este agăţarea unui cearşaf umed în faţa geamului deschis pe timp de noapte. În special dacă afară bate puţin vântul, se va crea o briză care te va pregăti de un somn liniştit.

Un apartament călduros poate deveni o problemă pentru întreaga familie, mai ales dacă ai şi animale de companie sensibile la temperaturi ridicate. Încearcă metodele pe care le ai la îndemână şi te poţi bucura de o vară cât mai frumoasă.

Sursă foto: pexels.com