Mişcarea regulată, dar puţină, în zadar pentru sedentari

1 2 jpg jpeg

Concluzie dată, în condiţiile în care majoritatea studiilor au venit de-a lungul timpului cu dovezi clare în ceea ce priveşte beneficiile adoptării unui stil de viaţă activ.

Cum îşi explică experţii americani de ce exerciţiile fizice regulate nu sunt eficiente pentru oamenii care duc o viaţă sedentară?

În primul rând, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au descoperit că viaţa sedentară este principala cauză de apariţie a numeroase boli precum diabetul, obezitatea şi boli ale ficatului. Până aici nimic nou!

Dar John Thyfault, asistent în cadrul departamentului „Nutrition and Exercise Physiology and Internal Medicine“, a observat o legătură între deprecierea stării de sănătate şi trecerea bruscă de la un stil de viaţă activ la unul sedentar. Efectele adverse ale tranziţiei sunt asociate cu un risc mare de a face diabet de tip II.

„Dacă îşi petrec marea majoritate a timpului stând pe scaun, oamenii care fac totuşi mişcare nu sunt feriţi de bolile cronice“, spune Thyfault.

„Dacă ar adăuga câteva exerciţii în timp ce îşi fac activităţile de zi cu zi, oamenii se vor simţi mai bine şi vor fi mai puţin predispuşi la problemele de sănătate. În altă ordine de idei, poate că nu vor vedea schimbări majore, dar vor putea preveni creşterea în greutate, de exemplu“, a mai adăugat Thyfault.