Miocardita după COVID-19: precizările dr. Valeriu Gheorghiţă

1 valeriu gheorghita jpg jpeg

Miocardita după COVID-19 este mult mai frecventă decât cea care a fost raportată după vaccinare, adăugând că este specifică persoanelor cu vârsta de până în 30 de ani, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a oferit mai multe explicaţii într-o conferinţă de presă referitoare la temerile părinţilor legate de efectele adverse ale vaccinului anti-COVID-19:

„Ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate, de eficienţă, de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită. Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este găsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi - virali, bacterieni, parazitari, fungi. Are o cauză multiplă, sunt multiple cauze care pot determina această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase", a declarat Valeriu Gheorgiţă citat de agerpres.ro.

Potrivit specialistului, riscul de apariţie a miocarditei post-vaccinare este mai mai la persoanele de sex masculin, cu vârsta până în 30 de ani.

„În mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, la vaccinurile pe bază de ARN mesager s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi mai ales la persoanele de sex masculin există o frecvenţă uşor mai crescută decât frecvenţa întâlnită în populaţia generală, după administrarea dozei doi din schema de vaccinare. În general, timpul apariţiei este la două-trei zile după administrarea dozei doi, dar există o supraveghere, în general, de până la 28 de zile. Dar cele mai multe cazuri raportate au fost în primele şapte zile după administrarea dozei doi", a explicat şeful CNCAV.

În cazul în care apare miocardita post-vaccinare, evoluţia a fost foarte bună, după cum s-a observat. Mai exact, în primele 5 zile a avut loc o recuperare completă. Frecvenţa miocarditei este rară, fiind raportată în momentul de faţă de 1 până la 5 cazuri la 100.000 de doze administrate.