Miocardita după COVID-19: precizările dr. Valeriu Gheorghiţă

1 valeriu gheorghita jpg jpeg

Miocardita după COVID-19 este mult mai frecventă decât cea care a fost raportată după vaccinare, adăugând că este specifică persoanelor cu vârsta de până în 30 de ani, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a oferit mai multe explicaţii într-o conferinţă de presă referitoare la temerile părinţilor legate de efectele adverse ale vaccinului anti-COVID-19:

ÔÇ×Ceea ce vom face ├«n perioada urm─âtoare este s─â comunic─âm mai intens pe aceast─â tem─â, cu preponderen┼ú─â pe popula┼úia t├ón─âr─â, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informa┼úii p─ârin┼úilor legat de profilul de siguran┼ú─â al vaccinurilor, de eficacitate, de eficien┼ú─â, de beneficiile directe ┼či indirecte, dar ┼či de aceast─â problem─â particular─â legat─â de riscul de miocardit─â. Miocardita este o inflama┼úie a mu┼čchiului cardiac care nu este specific─â vaccin─ârii ├«mpotriva COVID-19, ea este g─âsit─â ca poten┼úial─â reac┼úie advers─â ┼či la alte tipuri de vaccinuri ┼či care este ├«n mod obi┼čnuit cauzat─â de mai mul┼úi agen┼úi infec┼úio┼či - virali, bacterieni, parazitari, fungi. Are o cauz─â multipl─â, sunt multiple cauze care pot determina aceast─â inflama┼úie a mu┼čchiului cardiac, sunt cauze infec┼úioase sau neinfec┼úioase", a declarat Valeriu Gheorgi┼ú─â citat de agerpres.ro.

Potrivit specialistului, riscul de apariţie a miocarditei post-vaccinare este mai mai la persoanele de sex masculin, cu vârsta până în 30 de ani.

ÔÇ×├Än mod particular pentru vaccinurile ├«mpotriva COVID-19, la vaccinurile pe baz─â de ARN mesager s-a observat c─â la persoanele cu v├órsta sub 30 de ani ┼či mai ales la persoanele de sex masculin exist─â o frecven┼ú─â u┼čor mai crescut─â dec├ót frecven┼úa ├«nt├ólnit─â ├«n popula┼úia general─â, dup─â administrarea dozei doi din schema de vaccinare. ├Än general, timpul apari┼úiei este la dou─â-trei zile dup─â administrarea dozei doi, dar exist─â o supraveghere, ├«n general, de p├ón─â la 28 de zile. Dar cele mai multe cazuri raportate au fost ├«n primele ┼čapte zile dup─â administrarea dozei doi", a explicat ┼čeful CNCAV.

În cazul în care apare miocardita post-vaccinare, evoluţia a fost foarte bună, după cum s-a observat. Mai exact, în primele 5 zile a avut loc o recuperare completă. Frecvenţa miocarditei este rară, fiind raportată în momentul de faţă de 1 până la 5 cazuri la 100.000 de doze administrate.