Ministerul Sănătăţii: S-au achizitionat kituri de diagnosticare rapida a coronaviruslui

1 coronavirus jpg jpeg

Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase "Prof. Dr. Matei Bal┼č" are achizi┼úionate 1000 de kit -uri pentru diagnosticarea rapid─â a cazurilor suspectede coronavirus. Alte dou─â spitale de boli infec┼úioase din Ia┼či ┼či Cluj-Napoca vor fi dotate cu 100 kit-uri, a declarat Ministrul S─ân─ât─â┼úii, Victor Costache, ├«ntr-un comunicat de pres─â remis redac┼úiei.

Potrivit Ministrului S─ân─ât─â┼úii, au fost luate m─âsuri la nivel na┼úional pentru prevenirea ┼či limitarea infec┼úiei cu noul coronavirus, iar ├«ncep├ónd de ast─âzi, personal suplimentar din cadrul Direc┼úiilor de S─ân─âtate Public─â va sprijini Poli┼úia de Frontier─â.

"Nu trebuie s─â cre─âm panic─â, dar trebuie s─â preg─âtim sistemul. ├Än spa┼úiul european au fost ├«nregistrate 20 de cazuri de ├«mboln─âvire cu noul coronavirus, ├«n statele din jurul Rom├óniei nu au fost ├«nregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva ├«ntre 2% ┼či 4%, fa┼ú─â de aprox.17% c├ót a fost ├«n 2009 ├«n cazul gripei A1H1. ├Än prezent, avem o capacitate bun─â de diagnostic", a spus Victor Costache.

Echipa Ministerului S─ân─ât─â┼úii condus─â de ministrul S─ân─ât─â┼úii, Victor Costache a participat la Comandamentul pentru situa┼úii de urgen┼ú─â convocat ├«n data de 2 februarie de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. ├Än cadrul ├«nt├ólnirii, Victor Costache a declarat c─â se iau toate m─âsurile necesare pentru a ├«nt─âri capacitatea de r─âspuns a sistemului de s─ân─âtate din Rom├ónia ├«n cazul situa┼úiei r─âsp├óndirii  infec┼úiei  cu noul coronavirus in spa┼úiul european.