Metoda inedită prin care poţi avea dantura perfectă

1 2 jpg jpeg

Ar putea fi urina umană elementul-cheie în stomatologia viitorului, ne întrebăm. Specialiştii chinezi de la Academia de Ştiinţe, Institutul de Sănătate şi Biomedicină Guangzhou, au descoperit că urina poate juca un rol crucial în refacerea danturii, fără să fie nevoie de tehnici de medicină dentară folosite în prezent, precum sunt lucrările fixe, implanturile.

Cercetătorii chinezi susţin că celulele stem provenite din urină ar putea stimula creşterea unor dinţi noi, naturali, care să refacă aspectul estetic al danturii şi să îmbunătăţească masticaţia.

Această metodă neobişnuită de a construi dinţi noi a fost publicată în Jurnalul de Regenerare Celulară.

Echipa de experţi din China speră că această descoperire, care deşi ridică multe semne de întrebare din partea cercetătorilor din întreaga lume, să fie folosită în curând în tratamentele dentare.

Din declaraţiile cercetătorilor chinezi, după trei săptămâni de la implantarea celulelor stem s-a dezvoltat o porţiune de celule care semăna cu un dinte, adică avea structură de dinte, pulpă dentară, dentină şi smalţ.

Cu toate că imita perfect dintele natural, acesta nu era la fel de dur.

Noile descoperiri nu vor intra imediat în studiul obligatoriu pentru medicii dentişti, pentru că sunt necesare noi argumente şi dovezi pe acest subiect. Cert este că aceste rezultate vor influenţa studiile viitoare în domeniu.

Profesorul Chris Mason din Marea Britanie dă o replică dură oamenilor de ştiinţă chinezi, spunând că urina este una dintre cele mai nepotrivite surse pentru recoltarea celulelor stem.

Expertul britanic atrage atenţia asupra riscului de contaminare, spre exemplu cu bacterii, care sunt prezente în urină.

Omul de ştiinţă a adăugat că: „Marea provocare în acest sens este asigurarea că pulpele dentare cu nervii şi vasele de sânge se integrează şi reacţionează bine, astfel încât să se dezvolte un dinte permanent şi rezistent“.