Mesteci mai mult, slăbeşti pe măsură

1 2 jpg jpeg

Care este explicaţia: dacă mesteci de câte 40 de ori mâncarea înainte s-o înghiţi, vei mânca mai puţin cu 12% decât dacă mesteci mâncarea de 15 ori, cum se întâmplă de regulă. În plus, cu cât este mestecat mai mult, fiecare aliment pe care îl savurăm îşi pierde o cantitate importantă din calorii.

Cercetătorii chinezi au supravegheat 30 de persoane, dintre care 16 slabe şi 14 supraponderale, pe care le-au supus la două teste. La primul, toţi participanţii au fost filmaţi în timpul mesei, pentru a se observa dacă sunt diferenţe între modurile în care îşi mestecă aceştia mâncarea. Din rezultate a reieşit că şi cei slabi şi cei graşi mănâncă la fel de repede, dar cei obezi înghit mai repede alimentele.

Pentru cel de-al doilea test, voluntarilor li s-a cerut să mestece de 15, respectiv de 40 de ori fiecare aliment. În urma examinării, s-a ajuns la concluzia că cei care au mestecat mai puţin au depus cu 12% calorii mai mult faţă de ceilalţi.

„Când înghiţi atât de repede mâncarea, nici nu realizezi cât de mult ai mâncat. Înghiţiturile mici şi bine mestecate ne ajută să simţim mai bine gustul, să savurăm mâncarea şi să ne simţim sătui mai repede“, precizează Catherine Collins, dietetician la spitalul St George din Londra. „Probabil, dacă mesteci fiecare muşcătură de 100 de ori sau mai mult poţi sfârşi prin a mânca mai puţin“, declară Adam Adam Drewnowski, de la „University of Washington Center for Obesity Research“, din Seattle.