Menopauza timpurie dublează riscul de AVC

1 2 jpg jpeg

Un studiu recent, publicat în Jurnalul de Menopauză, arată că această legătură apare în medii şi etnii diferite.

Dhananjay Vaidya, asistent profesor la Divizia Generală de Medicină Internă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii „Johns Hopkins“, Maryland, SUA, a declarat: „Atunci când constată că o pacientă a intrat în perioada de menopauză înainte de vârsta de 46 de ani, medicii trebuie să fie vigilenţi în ceea ce priveşte recomandarea de tratamente care să o ajute la prevenirea atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral“.

Oamenii de ştiinţă au tras concluzia, în urma ultimelor cercetări, că este foare important ca femeile să încerce să evite instalarea menopauzei timpurii pe cât posibil.

Spre exemplu, fumătoarele pot ajunge la menopauză cu doi ani mai devreme decât nefumătoarele, dar pot anula acest efect negativ prin renunţarea la tutun.

Pentru acest studiu, Vaidya şi echipa sa de specialişti au investigat informaţiile adunate din fişele medicale a 2.509 femei, de etnii diferite, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 84 de ani.

Cercetările au debutat între anii 2.000 şi 2.002 şi s-au derulat până în anul 2008. În acest timp, 28% dintre femei au atins vârsta menopauzei înainte de 46 de ani.

Deşi riscul de a suferi din pricina atacurilor de cord sau AVC s-a dublat, numărul celor care au au fost implicate în aceste accidente a fost minor.

50 de femei din totalul de peste 2.500 au suferit evenimente cardiace şi 37 dintre ele au făcut accident vascular cerebral.