Menopauza timpurie creşte cu 80% riscul de osteoporoză

1 2 jpg jpeg

Cercetarea recentă efectuată de oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar Skåne din Malmö, Suedia, arată că femeile care ajung la menopauză înainte de 50 de ani sunt la risc cu 80% mai mult de a suferi de osteoporoză.

Din experiment, s-a mai descoperit că menopauza apărută la vârsta de 48 de ani anunţă un risc de până la 68% de fracturi osoase. Mai mult, din cauza menopauzei timpurii riscul de a surveni un deces se ridică la 60%.

Cercetătorii au solicitat pentru experiment participarea a 390 de femei în vârstă de 48 de ani. Starea de sănătatea şi structura oaselor voluntarelor a fost urmărită pe o perioadă întinsă de timp, mai mult de 34 de ani.

În urma rezultatelor, experţii presupun că aceste cifre se datorează modificărilor hormonale apărute odată cu menopauza, care conduc la deficienţe de minerale din oase.

„Nu pot declara că nu există şi alţi factori care pot sta în spatele acestei descoperiri“, a spus coordonatorul studiului, doctorul Ola Svejme, chirurg ortoped.

„Totuşi, femeile aflate la menopauză ar trebui să-şi măsoare osatura în primul deceniu de la instalarea menopauzei“, a mai adaugat aceasta.