Medicina de la sat, în grija mediului privat

1 2 jpg jpeg

Sistemul medical privat s-a dezvoltat complementar celui de stat ┼či ne propunem s─â venim ├«ntotdeauna ├«n sprijinul popula┼úiei, cu servicii medicale de calitate, accesibile ├«n timp util, ceea ce ├«nseamn─â ┼či plasarea ├«n proximitate. Balan┼úa se ├«nclin─â ├«n acest mod cu prec─âdere datorit─â cabinetelor de medicin─â de familie ┼či laboratoarelor de analize medicale, cu puncte de recoltare ├«n mediul rural, sus┼úine Cristian Hotoboc, pre┼čedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

O analiz─â a modului ├«n care este deservit─â popula┼úia (Figura 1) indic─â o situa┼úie aparte ├«n jude┼úul Maramure┼č, unde o unitate medical─â public─â acoper─â, ├«n mediul rural, peste 90.000 de oameni. ├Än mai bine de jum─âtate dintre jude┼úe - 25 - o unitate medical─â public─â r─âspunde nevoilor a cel pu┼úin 15.000 de oameni. ├Äntr-un singur caz, este vorba despre jude┼úul Arge┼č, propor┼úia este de o entitate medical─â la 1.374 de locuitori. Media na┼úional─â este de 1 la 11.774 de oameni, ├«n timp ce ├«n mediul privat vorbim despre un centru medical la 961 de rom├óni.

C├ónd vine vorba despre dezvoltarea sistemului public, cea mai mare acoperire, raportat la popula┼úie, este ├«n Arge┼č, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural (Figura 2). La polul opus sunt Hunedoara, Cara┼č-Severin, Harghita ┼či Bra┼čov.

9 din 10 unit─â┼úi medicale din Rom├ónia sunt private. Sigur c─â dominanta se men┼úine ├«n mediul rural, cu o pondere u┼čor diferit─â comparativ cu mediul urban. 91,5% din unit─â┼úile de la sate sunt private, ├«n timp ce la ora┼č procentul este de 89,4%.

Dup─â centrele medicale mari, din ora┼če dens populate, lan┼úurile de laboratoare ┼či cabinetele individuale s-au extins ├«n ora┼čele mici ┼či apoi ├«n mediul rural ┼či ├«┼či men┼úin aceast─â tendin┼ú─â. Scopul este facilitarea accesului pacientului la ├«ngrijiri medicale de calitate, ├«ntr-un timp mai scurt, f─âr─â s─â fie nevoit s─â parcurg─â zeci sau sute de kilometri p├ón─â la cel mai apropiat cabinet medical.

De┼či exist─â ┼či centre medicale complexe, cu multiple specializ─âri, ne-am concentrat, mai degrab─â, pe cabinete cu servicii generale, care s─â permit─â o prim─â evaluare a pacientului sau investiga┼úii medicale de rutin─â, iar acolo unde se impune, s─â fie ├«ndrumat c─âtre o unitate superioar─â, completeaz─â Cristian Hotoboc, pre┼čedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

Analiza, realizată pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că în mediul rural regăsim aproape 22.000 de unităţi medicale, ceea ce înseamnă 36% din total.