Medicii de familie susţin campania de vaccinare anti-HPV

1 2 jpg jpeg

Pre┼čedintele SNMF dr. Rodica T─ân─âsescu a ├«naintat c─âtre Ministrul S─ân─ât─â┼úii o scrisoare deschis─â, ├«n care se arat─â sus┼úinerea ini┼úiativei de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV, ├«n anul 2013, pentru prevenirea leziunilor pre-canceroase ┼či a cancerului de col uterin.

Solicitarea medicilor de familie vine în contextul în care, anual, în ţara noastră mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin.

Rapoartele interna┼úionale precizeaz─â c─â num─ârul mare de victime ale acestui tip de cancer dep─â┼če┼čte cu mult num─ârul de decese din oricare alt─â ┼úar─â din cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, ├«n scrisoare se mai pune accent ┼či pe nevoia rom├óncelor de a fi informate ├«n acest sens. ÔÇ×├Än ceea ce prive┼čte cancerul de col uterin, ├«n Rom├ónia este o stringent─â nevoie de informare, de educa┼úie, de vaccinare, de screening ┼či de consiliere. F─âr─â a aplica toate aceste m─âsuri, coerent, concomitent ┼či continuu nu vom putea s─â ne aliniem ┼ú─ârilor cu morbiditate ┼či mortalitate sc─âzute ├«n acest domeniuÔÇť, a declarat dr. Rodica T─ân─âsescu.

├Än acela┼či timp, Asocia┼úia Na┼úional─â pentru Protec┼úia Pacien┼úilor a f─âcut un apel public pentru relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV.

Motivele ANPP sunt întărite de faptul că, România, în momentul de faţă, a rămas una din puţinele ţări europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibilă în mod gratuit.

Prin urmare, ANPP împreună cu alte organizaţii ale societăţii civile solicită relansarea în 2013 a vaccinării anti-HPV, solicitare făcută la cererea părinţilor.