Medicii de familie susţin campania de vaccinare anti-HPV

1 2 jpg jpeg

Preşedintele SNMF dr. Rodica Tănăsescu a înaintat către Ministrul Sănătăţii o scrisoare deschisă, în care se arată susţinerea iniţiativei de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV, în anul 2013, pentru prevenirea leziunilor pre-canceroase şi a cancerului de col uterin.

Solicitarea medicilor de familie vine în contextul în care, anual, în ţara noastră mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin.

Rapoartele internaţionale precizează că numărul mare de victime ale acestui tip de cancer depăşeşte cu mult numărul de decese din oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, în scrisoare se mai pune accent şi pe nevoia româncelor de a fi informate în acest sens. „În ceea ce priveşte cancerul de col uterin, în România este o stringentă nevoie de informare, de educaţie, de vaccinare, de screening şi de consiliere. Fără a aplica toate aceste măsuri, coerent, concomitent şi continuu nu vom putea să ne aliniem ţărilor cu morbiditate şi mortalitate scăzute în acest domeniu“, a declarat dr. Rodica Tănăsescu.

În acelaşi timp, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a făcut un apel public pentru relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV.

Motivele ANPP sunt întărite de faptul că, România, în momentul de faţă, a rămas una din puţinele ţări europene unde vaccinarea anti-HPV nu este disponibilă în mod gratuit.

Prin urmare, ANPP împreună cu alte organizaţii ale societăţii civile solicită relansarea în 2013 a vaccinării anti-HPV, solicitare făcută la cererea părinţilor.