Medicamentul care ar putea opri răspândirea SARS-CoV-2 în 24 de ore

1 shutterstock 1696245148 1 jpg jpeg

În aşteptarea vaccinării, care ar putea controla pandemia de coronavirus, apar noi cercetări care dau speranţă. Un nou medicament antiviral ar putea opri "cu totul" transmiterea coronavirusului în numai 24 de ore.

Noul medicament antiviral Monulparivir a reuşit să oprească "cu totul" transmiterea coronavirusului în numai 24 de ore, afirmă studiile de la Institute of Biomedical Sciences of Georgia State University, potrivit Hotnews.ro.

"Este prima demonstraţie a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea lui SARS-CoV-2, aşa că s-ar putea să fie revoluţionar", scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology, citat de Hotnews.ro. Medicamentul antiviral a fost dezvoltat la Emory Unuversity din Atlanta de compania de inovare Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), licenţiată de Ridgeback Biotherapeutics în parteneriat cu Merck & Co. Monulparivir a fost iniţial proiectat să trateze gripa şi să împiedice virusul să se înmulţească.

Testat pe dihori

Potrivit experţilor, testele au fost efectuate pe dihori şi s-a observat că prezentau o reducere a volumului de particule virale. Apoi dihorii au fost alăturaţi unora care nu fuseseră trataţi. Niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu Covid-19. "Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu uşurinţă SARS-CoV-2, dar cei mai mulţi nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulţii tineri", spune dr. Robert Cox, cercetător postdoctoral în Plemper Group şi coautor principal al studiului. Dacă datele observate la dihori se vor confirma la oameni, pacienţii cu Covid-19 trataţi cu medicamentul Monulparivir ar putea deveni non-infecţioşi după 24 de ore de la începerea tratamentului. Monulparivir este în prezent în faza avansată a testelor clinice II / III. A început testarea cu trei doze diferite la câte 12 ore timp de cinci zile a unor pacienţi cu SARS-CoV-2, mai scrie Hotnews.