Materiale pentru terapia copiilor cu autism, disponibile online

1 2 jpg jpeg

Autismul afectează dezvoltarea normală a creierului în ariile responsabile de funcţia de comunicare, de interacţiune socială şi de funcţionare cognitivă. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educaţionale create special pentru ei, care să ţină cont de modul în care ei pot învăţa. Pentru a facilita activităţile de recuperare în cadrul programelor terapeutice, Asociaţia Help Autism a dezvoltat intern, încă din anul 2013, kit-ul de materiale didactice „Eu învăţ despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din România.

Kit-ul încurajează continuarea terapiei acasă

După 4 ani în care kit-ul a funcţionat drept principal suport în şedinţele de terapie ale copiilor cu autism din întreaga ţară, implementarea sub forma unei aplicaţii mobile vine să sporească atractivitatea acestui tip de activitate, dat fiind interesul manifestat de copiii cu autism pentru dispozitivele electronice.

Pe lângă suportul acordat specialiştilor în cadrul şedinţelor de terapie, accesibilitatea materialelor încurajează totodată implicarea părinţilor şi continuarea aplicării practicilor şi principiilor terapeutice şi acasă, contribuind astfel la accelerarea procesului de învăţare. În acest sens, la recomandarea terapeutului coordonator şi respectând planul individualizat de intervenţie, aplicaţia IT va putea fi accesată facil utilizând o tabletă, telefon mobil sau un computer.

ABAKIT îşi propune să fie în principal un instrument de suport în munca specialiştilor în terapie ABA şi de aceea, utilizarea acasă este recomandată doar sub atenta îndrumare a acestora. Un alt element inovator este reprezentat de posibilitatea generării rapoartelor de progres, direct din aplicaţie, terapeutul coordonator având astfel posibilitatea de a urmări progresul fiecărui copil, chiar în urma lucrului la domiciliu.

Aplicaţia conţine un set de exerciţii online realizate pe baza kit-ului ABA, 1200 de imagini care corespund programelor de analiză comportamentală aplicată (ABA) şi nivelului terapeutic, respectiv vârstei şi abilităţilor copilului. Asemeni Kitul-ului ABA, dezvoltat în format fizic de către Asociaţia Help Autism, aplicaţia contribuie la stimularea şi dezvoltarea abilităţilor cognitive şi verbale ale copiilor cu TSA, pe baza unor obiective terapeutice:

-dezvoltarea limbajului receptiv;

-dezvoltarea limbajului expresiv şi a comunicării prin descriere şi povestire;

-dezvoltarea spiritului de observaţie şi folosirea limbajului descriptiv;

-identificarea expresiilor faciale şi a emoţiilor simple;

-identificarea regulilor sociale şi situaţiilor sociale complexe.

Accesul la Aplicaţia ABAKIT „Eu învăţ despre lume prin imagini” va fi oferit în mod gratuit atât copiilor beneficiari ai Asociaţiei Help Autism cât şi beneficiarilor Centrului Mihai aparţinând Asociaţiei Autism, Terapie, Sport şi Arte Argeş, parteneri ai Asociaţiei.