Măsură de ajutor în psoriazis

1 2 jpg jpeg

Un studiu clinic efectuat de cercetătorii danezi a scos la iveală că pacienţii care suferă de obezitate şi se confruntă şi cu o boală de piele pot rezolva problema kilogramelor în plus şi a simptomelor supărătoare ale psoriazisului, dacă se hotărăsc să ţină o dietă săracă în calorii.

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii, care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Deficienţele sistemului imunitar favorizează creşterea şi înmulţirea celulelor pielii în timp scurt, câteva zile, cauzând formaţiuni solzoase, leziuni dureroase.

La studiu au participat 27 de pacienţi obezi care au respectat instrucţiunile unei diete sărace în calorii şi 26 de persoane, cu probleme de greutate, care au continuat să mănânce normal. Ambele grupuri de persoane prezintă simptome ale psoriazisului.

La finalul experimentului, persoanele care au ţinut dietă şi au slăbit aproape 15 kilograme în 4 luni au declarat că simptomele psoriazisului s-au calmat şi chiar s-au redus.

Persoanele care au mâncat normal, fără să slăbească, nu s-au bucurat de aceleaşi beneficii pentru sănătate, în ceea ce priveşte simptomele neplăcute care apar odată cu psoriazisul.

„Concluziile experimentului efectuat de către noi subliniază importanţa pierderii în greutate, ca parte a tratamentului complex aplicat pentru îmbunătăţirea aspectului pielii“, au declarat cercetătorii studiului danez, coordonaţi de doctorul Peter Jensen, de la Spitalul Universitar Genofte, din Copenhaga.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul JAMA Dermatology.