Măştile textile şi cele fabricate manual nu ne protejează de coronavirus

1 whatsapp image 2020 03 19 at 13 18 03 jpg jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte instituţii internaţionale de sănătate publică menţionează foarte clar că măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon NU protejează împotriva infecţiei cu coronavirus.

Pentru a proteja eficient împotriva unor infecţii, măştile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Astfel, ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existenţa unor filtre speciale şi, în acelaşi timp, să permită respiraţia corectă. 

Materialul din care sunt fabricate măştile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricaţie prezintă o reţea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor şi astfel nu ne protejează eficient împotriva infecţiilor.

- Dacă sunteţi suspect sau aveţi infecţie cu coronavirus: purtatul unei măşti faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. - Dacă nu sunteţi infectat: nu există în prezent dovezi ştiinţifice că sunteţi mai protejat în faţa coronavirusului dacă purtaţi mască decât dacă nu purtaţi.

Important: în orice situaţie, măştile faciale protejează doar dacă sunt însoţite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanţi pe bază de alcool (concentraţie 70%)", se arată în mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii.