Măsoară-ţi gratuit pulsul şi tensiunea arterială

1 2 jpg jpeg

Acţiunea face parte din campania de informare şi atenţionare asupra frecvenţei cardiace, un indicator la fel de important precum este măsurarea tensiunii arteriale.

Sub sloganul „Puls Crescut, Risc Crescut!“, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie marchează Zilele Insuficienţei Cardiace prin sesiuni educaţionale privind diferenţa dintre puls şi tensiunea arterială, precum şi importanţa monitărizării pulsului ca măsură a sănătăţii inimii.

Preşedinte al comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii, profesor doctor Dragoş Vinereanu atrage atenţia auspra statisticilor sumbre cu privire la insuficienţa cardică.

Acesta este cel mai sever prognostic comparativ cu cel al majorităţii formelor de cancer. Mai mult, cifrele arată că mortalitatea totală la pacienţii cu insuficienţă cardiacă ajunge la aproximativ 50% în primii 5 ani de la apariţia primelor simptome.

Referitor la simptome, doctorul Vinereanu enumeră cele opt semne care indică insuficienţa cardiacă, cele mai importante şi mai des întâlnite fiind: respiraţie dificilă, umflarea picioarelor şi oboseală cronică.

Pe lângă acestea, care produc confuzie în rândurilor bolnavilor de inimă, se numără şi senzaţie de sufocare în somn, balonare şi scăderea apetitului, tuse persistent, urinări frecvente noaptea şi tulburări de concentrare.