Mamele stresate le strică bebeluşilor somnul

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani din Statul Pennsylvania au descoperit că mamele stresate şi care se îngrijorează uşor sunt mai tentate să-şi trezească bebeluşii pentru lucruri de nimic. Fără importanţă, dar care le poate tulbura copiilor confortul emoţional.

Experţii în domeniu cunosc faptul că femeile depresive nu protejează somnul bebeluşilor pe timp de noapte şi îi trezesc din diferite motive.

Nu ştiau, însă, ce anume le determină pe mame să facă acest lucru. S-a pus problema unui mecanism genetic, responsabil de sensibilitatea mamei, dar şi a copilului, din cauza căruia aceştia devin uşor de trezit.

Studiile recente efectuate de cercetătorii americani aduc câteva explicaţii în această problemă. Experţii au montat camere în casele a 45 de mame, care aveau fiecare câte un copil cu vârsta cuprinsă între o lună şi doi ani.

Camerele au fost montate în patru locuri diferite din fiecare casă, pentru a putea urmări mai bine mişcările mamei şi ale copilului ei.

În urma sondajului, la 14 mame a fost identificată o formă de depresie uşoară sau într-un stadiu mai avansat. Coordonatorul Douglas Teti, specialist în dezvoltare umană, psihiatrie şi pediatrie, a tras concluzii ipotetice din aceste cercetări.

Trezitul de nenumărate ori a copilului pe timpul nopţii îi poate afecta buna dezvoltare comportamentală şi acest lucru poate avea consecinţe negative asupra copilăriei şi vieţii mai târziu.

„Din cercetări am descoperit, spre surprinderea noastră, că mamele cu simptome depresive ridicate şi cele care se îngrijorează extrem de uşor au fost cel mai predispuse să-şi caute copilul în timpul nopţii pentru a-i fi alături, chiar dacă bebeluşii nu au nevoie de atenţia mamelor“, a spus Douglas Teti.

„Unii copii au adormit, dar mamele lor le-au perturbat somnul“, a adăugat acesta. Acesta se numeşte „comportament proactiv maternal“ şi nu a fost identificat la mamele care nu suferă de depresie. Cele din urmă au mers în camera copilului doar dacă bebeluşul plângea şi avea nevoie de ea.