Maltratarea duce la depresie

1 2 jpg jpeg

Materia alb─â a creierului se distinge de materia cenu┼čie, unde se concentreaz─â neuronii, fiind format─â din re┼úele de fibre nervoase ├«nvelite ├«n mielin─â, care permit transferul de semnale ├«n cantitate mare ┼či faciliteaz─â comunicarea ├«ntre diferitele zone ale creierului.

├Än cadrul unui studiu efectuat ├«n SUA, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â perturb─ârile la nivelul materiei albe observate la adolescen┼úii maltrata┼úi ├«n copil─ârie pot fi asociate cu un risc crescut de tulbur─âri psihiatrice, ├«n special depresie, comportamente de dependen┼ú─â ┼či utilizare de droguri.

Cercetarea a fost efectuată pe un grup de 19 adolescenţi care nu prezentau nicio tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizaţi în copilărie.

Ei au fost victimele unor violenţe psihice, abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violenţe în cadrul familiei lor înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

La sf├ór┼čitul celor 5 ani de monitorizare, cercet─âtorii au ajuns la concluzia c─â cinci tineri din cei 19 au dezvoltat o depresie, fa┼ú─â de unul singur din grupul martor ┼či c─â patru au devenit consumatori de droguri, fa┼ú─â de unul din cel─âlalt grup. ├Än cazul lor s-au observat modific─âri la nivelul materiei albe.