Lupta cu cancerul în 6 imagini impresionante. Poveşti ale unor paciente

1 thumbnail de departe cea mai frumoasa jpg jpeg

Cel mai bun tratament împotriva cancerului este prevenţia, conform ghidurilor acceptate internaţional. Mai mult, starea psihică a pacientului şi suportul emoţional pe care îl primeşte sunt la fel de importante ca aparatura de ultimă generaţie şi experienţa medicilor supraspecializaţi, spun aceleaşi ghiduri.

În acest context, Asociaţia Medisprof, lansează astăzi campania de prevenţie a cancerului ”De departe, cea mai frumoasă!”, susţinută de Farmec, în cadrul căreia şase paciente vorbesc despre momentele dificile prin care au trecut şi îşi arată cu mândrie cicatricile într-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, în speranţa că vor inspira şi alte femei.

Când putem să #Vorbimdesprecancer?

stanga
dreapta
2 liana asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg
3 daniela asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg
4 camelia asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg
5 lucia asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg
6 thumbnail anca asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg
7 maria asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

Prevenţia cancerului nu şi-a făcut până acum loc în lista de priorităţi a autorităţilor. Discuţia încă este considerată a fi prea intimă pentru a fi abordată în programa şcolară şi, uneori, prea deplasată pentru a fi purtată în familie. Un control de rutină ajunge astfel să fie amânat din teama unui diagnostic care încă pare o sentinţă: cancer. Toate acestea, în timp ce în România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecţiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer. În plus, anual, peste 1.800 de femei mor din cauza cancerului de col uterin incidenţa fiind de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând ţara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenţei şi al mortalităţii asociate cancerului de col uterin, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană (INSP). Cu toate acestea, România este ţara de pe ultimul loc al tuturor clasamentelor europene, la prevenţie medicală, iar diagnosticul de ”cancer” încă este asociat cu decesul, deşi cele mai multe forme de ale bolii sunt vindecabile dacă sunt depistate la timp.

Chiar dacă lupta nu este nicio clipă una uşoară, urmele lăsate de aceasta, fie ele cicatrici sau pierderea părului, nu sunt un stigmat. Fiecare dintre ele poartă cu mândrie cicatricile rămase în urma operaţiilor suferite şi le-au expus în pictorialul semnat de fotografa Mihaela Noroc ca ceea ce sunt: dovada că au învins cancerul! ”Cineva din familia mea a trecut prin asta, ştiu ce înseamnă şi am simţit nevoia să mă implic. Am cunoscut şase femei frumoase! M-am bucurat că le văd ca pe nişte învingătoare şi ele se simt aşa, m-am bucurat că sunt atât de dornice să trăiască şi sunt fericite astăzi să fie fotografiate, să apară şi să îşi spună povestea”, a spus Mihaela Noroc, autoarea Atlasului Frumuseţii.

De zece ani, Asociaţia Medisprof depune eforturi constante în sprijinul bolnavilor de cancer pentru a beneficia de tratamente ca în Vest, chiar în vestul României, la Cluj-Napoca. ”În urmă cu zece ani, am pus bazele Asociaţia Medisprof cu gândul de a oferi suport pacienţilor oncologici, iar prin fiecare acţiune a noastră ne-am dorit să le asigurăm bolnavilor din România şansa de a beneficia de tratamente şi îngrijiri la înalte standarde, ca în Vest. Cel mai bun tratament împotriva cancerului este însă prevenţia, iar mii de vieţi pot fi salvate în fiecare an în ţara noastră dacă femeile învaţă că trebuie să îşi facă un control preventiv, dacă află că acest diagnostic nu este o condamnare. Sperăm că mesajul campaniei va ajunge la cât mai multe femei şi că vor fi inspirate de exemplul pacientelor noastre curajoase. În luna femeii, cea mai frumoasă dovadă de dragoste şi de grijă pentru mamă, iubită, soţie sau fiică poate fi o programare la un consult medical”, a declarat Carolina Udrea, fondatoarea Asociaţiei Medisprof.

Campania ”De departe, cea mai frumoasă!”, este susţinută de Farmec, un brand românesc născut tot la Cluj, care de mai bine de un secol are în grijă frumuseţea şi sănătatea femeilor. ”La Farmec, vorbim des despre grijă – grija faţă de cei dragi, dar şi faţă de propria persoană. Astfel că susţinerea campaniei <De departe, cea mai frumoasă!>, derulată de Medisprof, a venit ca un pas natural în a încuraja femeile din România să-şi acorde un pic de timp lor pentru a se informa şi a lua măsurile preventive necesare în combaterea cancerului. Totul, prin vocea unor învingătoare”, a declarat Liliana Popa, PR Manager Farmec.

Poveşti ale pacientelor

3 daniela asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

Liana Precup a fost diagnosticată cu carcinom mamar în toamna anului 2020, după ce, în primăvară, simţise un mic nodul. Perioada de lockdown şi începutul pandemiei în România au făcut ca un control medical să fie posibil abia după mai bine de jumătate de an. ”Ce îmi amintesc şi ce m-a ajutat foarte mult de la început au fost cuvintele doamnei doctor, care a spus cam aşa: <Dacă vom face totul ca la carte, totul va fi bine!>. Şi asta am făcut!”, povesteşte Liana, pentru care au urmat chimioterapie, operaţia de mastectomie şi apoi radioterapia. ”Nu e uşor să primeşti diagnosticul acesta, poate să fie şocant, răvăşitor. Cel mai greu a fost să îi spun mamei, pentru că m-am pus în situaţia ei. Şi eu sunt mamă…”, îşi aminteşte Liana.

2 liana asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

Lucia Râurean a primit diagnosticul de cancer în urmă cu 13 ani, după o mamografie de rutină. ”Din momentul în care l-am anunţat pe soţul meu, cred că o săptămână nu m-am oprit din plâns”, îşi aminteşte Lucia, care simte că nu a scăpat niciodată de pericol. ”În orice moment poate să revină, dar îţi faci analizele anuale şi te rogi să nu mai treci prin ce ai trecut. Poate că spunându-mi povestea pot influenţa şi alte persoane să meargă la medic, chiar dacă nu simt nimic, chiar dacă cred că lor nu li se poate întâmpla, nu te costă nimic să te programezi la o mamografie o dată pe an”, a mai spus Lucia.

5 lucia asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

Camelia Toma a simţit că ceva este modificat în corpul ei în anul 2019, dar a amânat câteva luni investigaţiile. ”Mai aveam alte proiecte artistice, culturale, călătorii. Adică nu eram pregătită să aflu că există ceva care m-ar împiedica să mai fac tot ce făcusem până atunci”, povesteşte profesoara de limba şi literatura română, care a primit diagnosticul cu multă furie. Familia sa era deja greu încercată, iar ea nu putea deveni o nouă problemă. Cum cancerul nu aşteaptă însă, Camelia şi fiica sa Ana au făcut echipă şi au început ele atacul, chiar dacă în jur lucrurile începeau să se prăbuşească: tatăl său a murit în ziua în care ea s-a internat, iar verişoara sa apropiată a murit de cancer în timp ce Camelia urma încă tratamentul. ”Nu vrem să stricăm jocul, jocul de-a viaţa. Suntem trufaşi sau nepăsători, amânăm nişte lucruri pe care s-ar putea să nu mai avem ocazia să le recuperăm”, a mai spus aceasta.

4 camelia asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

Pentru Maria Tritean, diagnosticul primit în octombrie 2020 a fost o lecţie continuă, din care ea reuşeşte încă să tragă cele mai încurajatoare concluzii. Încă de la început, a învăţat că familia sa o va susţine necondiţionat, sufleteşte sau financiar. A învăţat că prietenia să măsoară în gesturi mici, făcute la momentul potrivit, nu în fapte grandioase, iar determinarea sa a făcut ca de la primul semn şi până la tratament să treacă doar trei săptămâni. ”După prima şedinţă de chimioterapie, mi-a căzut părul chiar în ziua în care am semnat divorţul. Eram la tribunal şi stând şi aşteptând să intrăm în sala de proces, mi-am trecut mâna prin păr şi mi-a căzut jumătate, un smoc şi nu am putut să cred! Doamna avocat m-a întrebat ce se întâmplă şi am zis că sunt bolnavă de cancer şi începe să îmi cadă părul, iar fostul meu soţ nici nu a întrebat nimic… Atunci mi-am dat seama că e un om care trebuia să iasă din viaţa mea pentru ceea ce trebuia să intre în viaţa mea, iar Dumnezeu lucrează exact aşa cum trebuie. (...) Pentru mine fost un proces foarte deschis, eu niciodată nu m-am ascuns, toţi clienţii de la salonul la care lucrez m-au văzut aşa cum eram, fără păr, slabă… dar optimistă! Şi nu le venea să creadă, pentru că în general lumea se ascunde. Îşi ia o căciulă, o perucă, stă acasă, nu se manifestă, ascunde. Nu trebuie să ascunzi, cu boala lupţi expunând ceea ce e înăuntru, ca să dai afară! Acum, privind în urmă, îmi dau seama că boala a fost o binecuvântare! Trebuia să fac schimbări în viaţa mea şi cum eu eram înainte, nu le făceam!”, spune Maria.

7 maria asociatia medisprof foto mihaela noroc jpg jpeg

În august 2020 viaţa Ancăi Laco s-a schimbat în urma unui control de rutină, însă acesta este şi motivul pentru care încurajează toate femeile să adopte acest obicei. ”Trebuie să ai grijă de sănătatea ta, e păcat că femeile se lasă, că îşi pierd viaţa pe nimic, când ar putea foarte uşor să preîntâmpine orice tragedie”, spune Anca. Chiar dacă iniţial i-a fost greu, sprijinul copiilor, încrederea în medici şi în puterea tratamentului au ajutat-o să se mobilizeze. ”Am ajuns să o percep ca pe orice altă boală, ca pe o răceală pe care o tratezi apoi îţi reiei viaţa de unde ai lăsat-o, poate mai puternic şi mai încrezător în viitor!”, a încheiat Anca.

Ce poţi face pentru a depista la timp cancerul?

Lipsa informaţiei, accesul îngreunat la servicii medicale sau teama de a primi acest diagnostic, determină femeile să amâne vizita la medic şi ajung de multe ori într-un stadiu avansat al bolii, în ciuda faptului că de multe ori cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit în stadiu incipient. ”Înainte de 40 ani, prima investigaţie recomandată este ecografia mamară. Dacă medicul va considera necesar va efectua şi o mamografie. După vârsta de 40 de ani, o mamografie făcută o dată pe an poate salva vieţi. De multe ori, doamnele sunt îngrijorate că aceasta cauzează durere sau că iradiază foarte mult. Adevărul este, însă, că aceasta generează doar disconfort uşor, iar iradierea care <face rău> e doar un mit neconfirmat”, explică dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie în cadrul Medisprof Cancer Center.