Luna de naştere poate indica riscul de scleroză multiplă

1 2 jpg jpeg

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă britanici a descoperit că bebeluşii care au venit pe lume în ultima lună a primăverii prezintă niveluri de vitamina D scăzute considerabil faţă de cei născuţi în altă lună a anului.

De asemenea, bebeluşii născuţi în luna mai au un risc mai mare să dezvolte scleroză multiplă mai târziu, în viaţă, spre deosebire de cei născuţi în ultima lună a toamnei, noiembrie.

Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, care atacă sistemul nervos central, de regulă creierul, măduva spinării şi nervii optici.

Această afecţiune provoacă tulburări de vedere, de echilibru, sensibilitate şi tulburări ale funcţiilor mentale, cum ar fi pierdere de memorie.

La studiu au fost preluate probe de sânge din cordonul ombilical de la 50 de copii născuţi în noiembrie şi încă 50 de probe de sânge din cordonul ombilical, de la copiii născuţi în luna mai, între anii 2009 şi 2010.

Cercetări ulterioare sunt necesare pentru a se putea confirma rezultatele experimentului. Acestea au fost publicate, la 8 aprilie, în jurnalul „JAMA Neurology“.