Lucruri esen┼úiale pe care trebuie s─â le urm─âre┼čti ├«n dezvoltarea copilului t─âu

1 femeie si copil pe deal jpg jpeg

Copiii trebuie ├«nv─â┼úa┼úi ┼či urm─âri┼úi ├«ndeaproape ├«n toate stadiile dezvolt─ârii lor. Fie c─â este vorba despre cea fizic─â sau cognitiv─â, p─ârin┼úii au responsabilitatea direct─â de a se implica ├«n s─ân─âtatea celui mic. Problemele pot ap─ârea la orice v├órst─â, iar un copil c─âruia i se ofer─â aten┼úie ┼či ├«ngrijire atunci c├ónd are nevoie va reu┼či s─â ating─â v├órsta maturit─â┼úii f─âr─â evenimente care ├«l pot pune ├«n pericol.

Niciun p─ârinte nu ├«┼či dore┼čte un copil bolnav, iar preven┼úia este cel mai bun tratament. Iat─â care sunt c├óteva dintre lucrurile esen┼úiale pe care trebuie s─â le urm─âre┼čti:

Postura

Timpul petrecut pe scaun la gr─âdini┼ú─â, la ┼čcoal─â, dar ┼či acas─â, ├«n fa┼úa computerului sau a laptopului poate crea probleme pe termen lung ├«n cazul copiilor c─ârora p─ârin┼úii nu le urm─âresc postura. Acest aspect func┼úioneaz─â ┼či ca m─âsur─â preventiv─â atunci c├ónd po┼úi observa semne care indic─â spre o posibil─â afec┼úiune precum scolioza. Aceasta deformare a coloanei poate fi corectat─â prin m─âsuri specifice, dac─â se intervine de la o v├órst─â fraged─â. 

Dac─â observi o postur─â neobi┼čnuit─â, cere recomandarea unui specialist. Pozi┼úia gre┼čit─â a spatelui ┼či a umerilor este influen┼úat─â ┼či de greutatea ghiozdanului pe care copilul este obligat s─â ├«l poarte ├«n fiecare zi la ┼čcoal─â, dar ┼či de alte afec┼úiuni, precum obezitatea. ├Änva┼ú─â-l pe copil s─â aprecieze un stil de via┼ú─â activ ┼či s─â iubeasc─â sportul.

Vederea

Un copil s─ân─âtos poate ├«nt├ómpina probleme pe care nu le recunoa┼čte. Defectele vederii sunt unele dintre acestea ┼či trebuie investigate ├«nainte s─â devin─â serioase. Acest lucru poate fi rezolvat prin controale care devin parte din rutina ├«ngrijirii copilului. Pediatrii ┼či medicii de familie se vor ocupa de aceste aspecte atunci c├ónd le faci o vizit─â la cabinet ┼či te vor informa dac─â cel mic are nevoie de investiga┼úii am─ânun┼úite. 

Simptomele care indic─â o posibil─â problem─â includ durerile de cap, mijirea ochilor sau vederea ├«nce┼úo┼čat─â. Nu a┼čtepta p├ón─â ├«n momentul ├«n care situa┼úia se ├«nr─âut─â┼úe┼čte ┼či prezint─â-te cu copilul la toate program─ârile la medic, ├«nainte ca problemele s─â se instaleze.

Comportamentul

Printre problemele care pot ap─ârea ├«n comportamentul copiilor se num─âr─â tulburarea de deficit de aten┼úie ┼či hiperactivitate, cunoscut─â ┼či ca ADHD. Este important s─â po┼úi face deosebirea dintre aceast─â afec┼úiune ┼či o personalitate energic─â sau o perioad─â ├«n care copilul nu reu┼če┼čte s─â se concentreze. 

ADHD-ul afecteaz─â ├«n mod direct toate interac┼úiunile ┼či via┼úa social─â a copilului ┼či au efecte severe din cauza incapacit─â┼úii de concentrare ┼či antrenare ├«ntr-o activitate de durat─â. Hiperactivitatea este normal─â ├«n via┼úa copiilor de v├órste mici, mai ales ├«n cazul b─âie┼úilor, a┼ča c─â doar atunci c├ónd observi semne ├«ngrijor─âtoare trebuie s─â te adresezi unui specialist. Este important s─â acorzi aten┼úie comportamentului copilului, deoarece aceast─â tulburare este prezent─â ├«nc─â de la na┼čtere ┼či simptomele pot fi observate timpuriu. Doar c├ónd acestea se manifest─â at├ót acas─â, c├ót ┼či la ┼čcoal─â sau gr─âdini┼ú─â, ├«n aceea┼či m─âsur─â, pot deveni adev─ârate semnale de alarm─â.

Gândirea

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, copilul t─âu va trece prin diferite perioade marcate de percep┼úia pe care o are asupra vie┼úii ┼či de cuno┼čtin┼úele pe care le acumuleaz─â. Indiferent dac─â acesta este ├«nc─â un copil sau se ├«ndreapt─â spre adolescen┼ú─â, trebuie s─â observi schimb─ârile pe care le manifest─â. Acest lucru te va ajuta s─â identifici tendin┼úele negative pe care le poate avea, precum anxietatea sau depresia. 

Ele pot fi cauzate at├ót de schimb─âri hormonale ├«n perioada apropiat─â pubert─â┼úii, dar ┼či de fenomene grave, precum bullyingul. Tulbur─ârile de s─ân─âtate mintal─â sunt mai frecvente ├«n cazul copiilor care trec prin episoade de violen┼ú─â frecvent, ├«n timp ce se afl─â la ┼čcoal─â sau la locul de joac─â. ├Än acest timp, cei expu┼či unor astfel de comportamente devin din ce ├«n ce mai retra┼či, prezint─â dureri de cap, m─ân├ónc─â mai pu┼úin ┼či refuz─â chiar s─â mai plece din cas─â. 

Ia toate m─âsurile pentru ca cel mic s─â se simt─â ├«n┼úeles ┼či apreciat ┼či s─â aib─â mereu ├«ncredere ├«n tine. Fii al─âturi de el ┼či nu ignora efectele sau cauzele pe care le pot avea g├óndurile negative.

P─ârin┼úii vor veghea mereu asupra copiilor lor, indiferent de v├órst─â. S─â-l vezi c─â se dezvolt─â s─ân─âtos ┼či fericit presupune ┼či implicare direct─â ├«n acest proces. Mergi cu el la vizitele medicale obligatorii ┼či nu a┼čtepta p├ón─â ├«n ultimul moment pentru a adresa o problem─â. 

Sursa foto: unsplash.com