Legătura dintre fumat şi pierderea vederii

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, concluziile studiilor recente au arătat că doar 10-20% dintre fumători sunt conştienţi de acest pericol.

Rezultatele cercetării, realizate de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical „For Sight“ din Marea Britanie, au arătat că fumatul creşte semnificativ riscul de apariţie a degenerescenţei maculare (afecţiune oculară specifică persoanelor de vârsta a treia), a cataractei, a glaucomului, dar şi a sindromului de ochi uscat şi a retinopatiei diabetice.

„Studiile noastre au arătat că primele semne ale problemelor de vedere la persoanele fumătoare se manifestă prin mici tulburări, precum vederea neclară sau punctele negre care apar în câmpul vizual. Bine de ştiut este că şi persoanele care nu au acest viciu, dar care locuiesc cu altele care fumează sunt supuse la aceleaşi riscuri. Şi ele riscă să fie diagnosticate cu cataractă, degenerescenţă maculară sau cu glaucom, chiar de la vârsta a doua“, a afirmat Mahipal S. Sachdev, directorul medical de la Centrul „For Sight“.

Specialiştii recomandă fumătorilor, dar şi celor expuşi în mod constant fumului de ţigară să meargă regulat la controale oftalmologice, cu atât mai mult cu cât bolilor oculare se pot dezvolta fără ca persoana să aibă simptome specific acestora.