Legătura dintre consumul de roşii şi bolile de prostată

1 2 jpg jpeg

Aceştia au descoperit că licopenul, compus care se găseşte în cantitate mare în roşii şi care le dă culoarea specifică, poate reduce creşterea în volum a prostatei.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Universitatea Tromso din Norvegia după ce au analizat datele obţinute de la câteva mii de participanţi la studiu.

În paralel, specialiştii au analizat în laborator proprietăţile şi efectele licopenului, dar au verificat şi obiceiurile alimentare ale voluntarilor.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că participanţii care includeau mai des în alimentaţia lor roşiile erau mai puţin predispuşi afecţiunilor prostatei, printre care hiperplazia benignă a prostatei (mărirea în volum a prostatei, determinând astfel blocarea fluxului urinar).

„Studiile realizate în ultimii ani au arătat că licopenul poate avea efect de încetinire în cazul cancerului de prostată, afecţiune tot mai des întâlnită indiferent de vârstă. Mai nou, cercetările au arătat că acest compus aduce beneficii şi în ceea ce priveşte prevenirea altor boli specifice prostatei, diagnosticate de regulă la bărbaţii de vârsta a treia“, a afirmat Hiten Patel, profesor în cadrul Universităţii Tromso.

Cercetătorii susţin că vor continua studiile pentru a obţine date mai exacte şi pentru a putea recomanda consumul mai mare de roşii sau chiar capsulele care conţin licopen.