Laptele de vac─â, interzis copiilor mici

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii recomand─â hr─ânirea bebelu┼čilor cu lapte matern, acesta, ca ┼či procesul de alaptare ├«n sine, are anumite beneficii, at├ót pentru copil, c├ót ┼či pentru mam─â.

Astfel, ├«n primele 4-6 luni de via┼ú─â, alimenta┼úia sugarilor trebuie s─â fie bazat─â ├«n special pe laptele matern sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrien┼úi care s─â se adapteze nevoilor ┼či capacit─â┼úii de utilizare a organismului lor. ├Än cazul sugarilor hr─âni┼úi la s├ón, alaptatul se face fie c├ónd bebelu┼čii pl├óng c─â le este foame, fie o data la 2-4 ore.

┼či semisolide pot fi introduse ├«n alimenta┼úia sugarului ├«ncep├ónd din luna 4, ├«ns─â p─ârin┼úii trebuie s─â fie precau┼úi ├«n leg─âtur─â cu tipul acestora.

Unele m─âmici introduc laptele de vac─â ├«n regimul alimentar al sugarului. Acesta ├«ns─â este categoric interzis, chiar ┼či sub form─â diluat─â. Este foarte greu de digerat ┼či provoac─â, ├«n mod frecvent, reac┼úii alergice ┼či tulbur─âri digestive.

Laptele de vac─â ┼či de capr─â nu con┼úin o cantitate echilibrat─â de substan┼úe nutritive necesare pentru alimenta┼úia sugarilor, caracterizat─â printr-o insuficien┼ú─â major─â de elemente nutritive importante pentru cre┼čterea ┼či dezvoltarea armonioas─â a copilului. Mai mult dec├ót at├ót, din cauza utiliz─ârii frecvente a acestor produse ├«n primul an de via┼ú─â a bebelu┼čilor, ace┼čtia pot dezvolta anemie feripriv─â.

2 jpg jpeg

Laptele de vac─â difer─â de cel matern printr-un con┼úinut mult mai ridicat de proteine, sodiu, calciu ┼či con┼úine, de asemenea, o cantitate insuficient─â de acizi gra┼či polinesatura┼úi esen┼úiali (importante pentru dezvoltarea creierului ┼či vederii, fier, iod, zinc, cupru, vitamina C ┼či vitamina E).

P├óna la 5 luni ┼či jum─âtate, copilul nu are voie s─â m─ân├ónce carne, pentru c─â sistemele lui metabolice nu sunt ├«nc─â preg─âtite. Abia dup─â 6 luni ┼či jum─âtate, micu┼úul poate m├ónca g─âlbenu┼č de ou, albu┼čul fiind un aliment greu p├ón─â dup─â un an.

Nici zahărul nu e necesar în alimentaţia copilului, pentru că nu îi oferă nici un nutrient, ci doar îi forţează pancreasul. Până în 2 ani, pentru gustul dulce intens sunt recomandate fructele uscate natural.

După vârsta de 1-1,5 ani, ritmul dezvoltării nu mai este fel de accelerat ca în perioada de sugar. O caracteristică a acestei perioade este reprezentată de numărul relativ crescut al meselor, 4-6/zi, care sunt însă reduse cantitativ.