Laptele de vacă, interzis copiilor mici
Specialiştii recomandă hrănirea bebeluşilor cu lapte matern, acesta, ca şi procesul de alaptare în sine, are anumite beneficii, atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Astfel, în primele 4-6 luni de viaţă, alimentaţia sugarilor trebuie să fie bazată în special pe laptele matern sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienţi care să se adapteze nevoilor şi capacităţii de utilizare a organismului lor. În cazul sugarilor hrăniţi la sân, alaptatul se face fie când bebeluşii plâng că le este foame, fie o data la 2-4 ore.
şi semisolide pot fi introduse în alimentaţia sugarului începând din luna 4, însă părinţii trebuie să fie precauţi în legătură cu tipul acestora.
Unele mămici introduc laptele de vacă în regimul alimentar al sugarului. Acesta însă este categoric interzis, chiar şi sub formă diluată. Este foarte greu de digerat şi provoacă, în mod frecvent, reacţii alergice şi tulburări digestive.
Laptele de vacă şi de capră nu conţin o cantitate echilibrată de substanţe nutritive necesare pentru alimentaţia sugarilor, caracterizată printr-o insuficienţă majoră de elemente nutritive importante pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Mai mult decât atât, din cauza utilizării frecvente a acestor produse în primul an de viaţă a bebeluşilor, aceştia pot dezvolta anemie feriprivă.
Laptele de vacă diferă de cel matern printr-un conţinut mult mai ridicat de proteine, sodiu, calciu şi conţine, de asemenea, o cantitate insuficientă de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali (importante pentru dezvoltarea creierului şi vederii, fier, iod, zinc, cupru, vitamina C şi vitamina E).
Pâna la 5 luni şi jumătate, copilul nu are voie să mănânce carne, pentru că sistemele lui metabolice nu sunt încă pregătite. Abia după 6 luni şi jumătate, micuţul poate mânca gălbenuş de ou, albuşul fiind un aliment greu până după un an.
Nici zahărul nu e necesar în alimentaţia copilului, pentru că nu îi oferă nici un nutrient, ci doar îi forţează pancreasul. Până în 2 ani, pentru gustul dulce intens sunt recomandate fructele uscate natural.
După vârsta de 1-1,5 ani, ritmul dezvoltării nu mai este fel de accelerat ca în perioada de sugar. O caracteristică a acestei perioade este reprezentată de numărul relativ crescut al meselor, 4-6/zi, care sunt însă reduse cantitativ.