La unii pacienţi cu COVID-19 pot să apară probleme oculare. Despre ce este vorba

1 shutterstock 1734854345 1 jpg jpeg

În unele cazuri, infecţia cu noul coronavirus poate afecta şi ochii. Un studiu recent a relevat anomalii oftalmologice importante la pacienţii care au avut forme grave de COVID-19.

O cercetare efectuată în Franţa şi publicată în revista Radiology subliniază necesitatea efectuării unor controale oftalmologice la pacienţii cu forme grave de COVID-19 pentru a depista efectele infecţiei cu noul coronavirus asupra ochilor şi iniţierea unor tratamente adecvate.

Studiul realizat de Societatea Franceză de Neuroradiologie a examinat prin imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Dintre aceştia, nouă au avut anomalii ale globului ocular. Mai exact, imaginile au arătat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular, informează Agerpres. Opt din cei nouă pacienţi au fost internaţi la ATI în urma formei grave de COVID-19. La toţi cei nouă s-au depistat noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală.

Aceşti noduli ar avea legătură cu inflamaţia cauzată de noul coronavirus. La pacienţii care au stat mult intubaţi la ATI s-a observat un drenaj inadecvat al venelor ochilor.

Complicaţiile oculare la pacienţii cu COVID-19 pot fi mai severe la cei care au şi alte probleme de sănătate precum diabetul, obezitatea şi hipertensiunea arterială.

Studiul arată că ar trebui să se ia în considerare evaluarea oftalmologică la toţi pacienţii care au avut forme grave de COVID-19.