La cine nu funcţionează eficient vaccinurile cu ARN mesager

1 shutterstock 1736168798 jpg jpeg

R─âspunsul imun al persoanelor vaccinare cu seruri pe baz─â de ARN mesager ÔÇô precum Pfizer sau Moderna ÔÇô ar putea fi influen┼úat de factori precum obezitatea, hipertensiunea sau fumatul, arat─â un studiu al cercet─âtorilor de la Universitatea din Roma, Italia, publicat pe portalul NewsMedial.net, informeaz─â adevarul.ro.

Vaccinurile cu ARN mesager au, teoretic, un factor de protecţie de peste 90%, dar noul studiu arată că titlul de anticorpi poate fi influenţat de stilul de viaţă sau de afecţiunile celor care se vaccinează. Studiul a relevat că nivelul de anticorpi al persoanelor supra-ponderale imunizate cu două doze de vaccin era mai mic decât cel cu un indice de masă corporală normal.

Mai mult, fum─âtorii au dezvoltat un nivel de anticorpi mai sc─âzut dec├ót nefum─âtorii, la fel ca persoanele cu hipertensiune, fa┼ú─â de cele cu o presiune arterial─â normal─â. Alte categorii la care cercet─âtorii au observat un nivel de anticorpi ├«mpotriva SARS-CoV-2 mai sc─âzut fa┼ú─â de parametrii normali au fost persoanele care sufer─â de diabet ┼či cei cu boli cronice pulmonare.