La ce sunt predispuşi băieţii născuţi iarna

1 2 jpg jpeg

Pentru a vedea cum influenţează anotimpul acest lucru, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Viena (Austria) au studiat 13.000 de adulţi şi au observat că 7,5% dintre femei şi 8,8% dintre bărbaţi erau stângaci.

Astfel, rezultatele obţinute au arătat că dintre bărbaţii care scriau cu mâna stângă, 8,2% erau născuţi din februarie până în octombrie. În plus, specialiştii au observat că numărul celor sunt stângaci ajungea la 10,5%, majoritatea dintre ei fiind născutţi în lunile de iarnă.

Cercetătorii cred că noua teorie ar putea avea o cauză hormonală. Mai exact, ei consideră că expunerea embrionului la nivele ridicate de testosteron (hormon sexual masculin) creşte şansele ca bebeluşul de sex masculin să fie stângaci.

Se ştie că nivelul testosteronului este influenţat de lumina naturală de afară. Dacă este conceput în lunile de iarnă, bebeluşul este în stadiul embrionar pe timpul primăverii, atunci când lumina naturală este mai mare, la fel şi nivelul de testosteron.

,,Presupunem că luminozitatea mai mare din lunile de primăvară şi vară duce la creşterea nivelului de testostron, ceea ce măreşte şansele ca băieţeii să fie stângaci”, a explicat Ulrich Tran, autorul studiului.

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Ştiinţic „Cortexul”.