Kilogramele în plus îţi "fură" vitamina D

2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Sănătatea Copiilor din cadrul Colegiului Universitar din Londra au strâns date genetice din nu mai puţin 21 de cercetări ample. După ce au studiat concluziile acestora, experţii au trecut rezultatele într-un raport complex.

Documentul a însumat informaţii cumulate de la 42.000 de persoane.

Întregul conţinut al raportului a fost publicat în jurnalul PLOS Medicine. Din analizele efectuate, s-a descoperit că la fiecare creştere cu 10% a indicelui masei corporale se produce o scădere cu 4% a nivelului de vitamina D din corp.

Indicele masei corporale este un indicator de calcul a greutăţii ideale, şi are rolul de a atenţiona asupra riscurilor privind supraponderalitatea şi obezitatea.

Autorul studiului, doctorul Elina Hypponen, a declarat că: „este important să fie atent monitorizată şi tratată deficienţa de vitamina D la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate“.

Vitamina D poate fi sintetizată de corp prin expunerea la soare. De asemenea, necesarul zilnic de vitamina D poate fi asigurat din suplimentele alimentare.

Carenţele de vitamina D pot duce la apariţia rahitismului la copii şi a osteomalaciei, la persoanele adulte.

Osteomalacia este o afecţiune caracterizată prin demineralizarea oaselor.