Îţi pică părul? De vină poate fi deficienţa de iod

1 2 jpg jpeg

Există numeroase cauze care pot determina rărirea părului sau apariţia alopeciei, chelirea. Unele pot fi ereditare, altele pot fi influenţate de o igienă precară a podoabei capilare.

Sunt situaţii când deficitele de minerale şi vitamine din corp pot manifesta asupra organismului anumite dezechilibre. Un exemplu este cel al căderii părului. Specialiştii în domeniu spun că lipsa iodului în corp poate determina subţierea părului.

Cercetătorul Ravindra Gupta, medic primar la Spitalul „Columbia Asia“ din Gurgaon, India, a explicat cum influenţează carenţele de iod sănătatea părului, dar şi a organismului, în general.

Potrivit omului de ştiinţă, deficitul de iod poate provoca apariţia alopeciei, poate aduce dezechilibre la nivel hormonal, stare de anemie şi stres.

Alte motive care pot determina căderea părului sunt legate de folosirea unui şampon de calitate inferioară ori expirat, utilizarea în exces a uleiului de păr, lipsa masajului capilar măcar o dată pe săptămână şi perierea părului atunci când e ud. Acest ultim obicei duce la distrugerea firului de păr, la subţierea lui şi tocire.

„Cu toţii suntem familiarizaţi cu noţiunea că deficitul de iod duce la hipotiroidism şi guşă. Din păcate, hipotiroidismul produce subţierea firelor de păr printr-un mecanism necunoscut“, spune doctorul Gupta.

Nivelul de iod din organism poate fi reglat prin consum de sare, însă trebuie întrebat medicul înainte de a suplimenta aportul de sare din alimentaţie.