Instrumente din Iran, Turcia, Armenia şi Bulgaria reaprind spiritul Mariei Tănase (P)

1 2 jpg jpeg

Mehdi Aminian, coordonatorul proiectului Roots Revival Romania, îşi foloseşte ney-ul, instrument de suflat tradiţional din Orientul Mijlociu, făcut din trestie, ca un pod între culturi. Realizat din lemn si folosit in spatiul Orientului Mijlociu de peste 4500 de ani, ney-ul, are o structură simplă însă poate da viaţă unor sunete calde, unice.

Un alt instrument de suflat cu care se va insoti ney-ul, pe scena Roots Revival este duduk-ul lui Emmanuel Hovhannisyan din Armenia. Supranumit şi fluier de cais, datorită lemnului din care este făcut, produce sunete similar clarinetului sau saxofonului si face parte din patrimonial UNESCO.

Considerat strămoşul chitarei, oud-ul (instrument cu corzi traditional in culturile arabe) lui Mehmet Polat (Turcia) îi permite sa abordeze de la jazz la muzică contemporană, creand noi nuanţe şi mix-uri între genuri şi culturi.

Hristina Beleva vine din Bulgaria şi cântă la gadulka - instrument tradiţional bulgar cu coarde .

Incursiunea Roots Revival Romania aduce împreună improvizaţia de jazz, temele folclorice din ţările de origine ale muzicienilor şi compoziţii originale. Totul într-o călătorie dus-întors între Est şi Vest, inspirata de Maria Tanase.

Programul turneului şi mai multe detalii aflaţi pe http://roots-revival.com/. Biletele pot fi achiziţionate în reţeaua Eventim.