Insomniacii riscă să sufere de depresie şi anxietate

1 2 jpg jpeg

Până de curând se credea că insomnia este unul dintre simptomele date de depresie sau de tulburările mentale. Recent, s-a observat că nopţile pierdute reprezintă cauza acestor probleme de sănătate.

Cu ajutorul unor şedinţe de terapie cognitiv comportamentală, s-a înregistrat la persoanele care sufereau de insomnie o reducere cu 20% a crizelor depresive şi de anxietate, o creştere a stimei de sine şi a încrederii în ceilalţi.

Insomnia afectează sănătatea mentală

Din cauza lipsei de odihnă, creierul nu mai are răgazul de a procesa memoriile şi de a stoca informaţiile mai vechi. Insomnia permite apariţia gândurilor negative, repetitive.

Coodordonatorul cercetării, profesorul Daniel Freeman a subliniat: „Problemele legate de somn sunt obişnuite în cazul persoanelor care suferă de tulburări de sănătate mentală. Insomnia nu este un simplu simptom, ci tocmai cauza acestor probleme psihologice. Tratarea insomniei poate să prevină multe probleme emoţionale şi psihologice”.

Pe parcursul cercetării, s-a observat o scădere cu 50% a episoadelor de insomnie, halucinaţii, coşmaruri, anxietate la cei care au făcut terapie cognitiv comportamentală.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii pentru insomnie

Aceştia au ţinut un jurnal, au ascultat muzică relaxantă, s-au ridicat din pat după 15 minute în care n-au putut adormi şi şi-au relaxat musculatura tensionată.

Şedinţele de terapie i-au ajutat şi pe cei care aveau crize de paranoia sau gânduri negative urmate de coşmaruri.

Lipsa somnului favorizează diabetul şi obezitatea

Chiar dacă dormi 7-8 ore, faptul că nu te odihneşti înainte de miezul nopţii te costă sănătatea.

Te-ar mai putea interesa: Cum îţi dai seama că ai diabet

Ajungi să petreci prea mult timp în faţa unor ecrane şi te expui luminii albastre emise de ele, ceea ce diminuează producţia de insulină, îţi creşte nivelul de glucoză din sânge şi-ţi dă metabolismul peste cap, ceea ce te expune riscului de a te îngrăşa şi de a suferi de diabet zaharat.