Informarea corectă şi păstrarea simţului umorului scad teama de Coronavirus - Ce este important să facem în perioada asta ca să trecem cu bine de ea?

1 pexels photo 109919 jpg jpeg

Cu toţii suntem puşi la încercare în această perioadă şi cu toţii simţim presiunea care vine odată cu răspândirea acestui virus. Impactul puternic pe care îl are este vizibil în toate domeniile vieţii. Peste tot se iau măsuri pentru a limita riscul de răspândire a acestui virus. Tot mai mulţi lucrează de acasă şi tot mai puţini ies din casă. Economia, educaţia, afacerile mici şi mari, piaţa de joburi, toate au de suferit, în timpul acestei crize.

Din păcate, impactul cel mai puternic şi care ne expune la riscuri şi mai mari este cel psiho-emoţional. Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), perioadele lungi de stres ridicat pot provoca anxietate, atacuri de panică sau chiar depresie. Mai mult decât atât, dacă aceste reacţii sunt ignorate, se creează un dezechilibru psiho-emoţional care poate avea efecte nocive atât asupra sănătăţii emoţionale cât şi asupra celei fizice. 

“Stresul îndelungat, susţinut printr-o stare constantă de panică, are efecte dăunătoare în ceea ce priveşte funcţionarea eficientă a celulelor albe care luptă împotriva infecţiilor. Acţiunea acestora poate fi suprimată şi astfel, mecanismele naturale ale corpului cedează. Vulnerabilitatea creată de stres creşte semnificativ probabilitatea de a ne îmbolnăvi sau de a face forme mai severe de răceală si gripă. Iar în această perioadă, este important să ne păstrăm sănătatea, fizică şi psiho-emoţională, la cote înalte. Nu contest, există persoane pentru care expunerea la acest virus reprezintă un risc real. Cei care au o stare precară de sănătate, copiii şi adulţii cu imunodeficienţe, persoane care au deja sistemul imunitar scăzut din alte motive decât cele ale infecţiei cu Covid–19, toţi aceştia au motive puternice de a se teme de acest virus”, explică psihologul Andra Tănăsescu. 

Totodată, specialistul afirmă că, dincolo de aceste situaţii, este important să ne păstrăm calmul şi luciditatea. În timp de criză, frica este sănătoasă, ca parte a instinctului nostru de supravieţuire şi un risc există pentru fiecare dintre noi, panica ne destabilizează şi ne face să acţionăm imprudent, fără să gândim.

Ce este important să facem în perioada asta ca să trecem cu bine de ea?

1. Informarea din surse autorizate. “Este foarte important să căutăm informaţiile care vin stric din surse sigure, de încredere, autorizate, precum cele de informare directă ale autorităţilor: Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, ISU, Guvern, MApN. EVITAŢI orice altă sursă de informaţii, care ar putea căuta doar să răspândească panica sau să profite de aceasta situaţie pentru propriul câştig”, explică psihologul.

2. Să oprim propagarea haosului! “Chiar dacă nu putem opri publicaţiile, posturile, canalele sau persoanele rău intenţionate, putem alege să le ignorăm şi să le reducem „audienţa”. În felul acesta, dacă nu îi vor mai asculta oamenii, nu vor mai avea cum să propage panica inutilă”, spune psihologul Andra Tănăsescu.

3. Aprovizionarea cu strictul necesar, nu cu inutilităţi! “Fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru propria igienă, contribuţie şi acţiuni. Dacă avem posibilitatea, să reducem interacţiunea cu ceilalţi, ieşirile inutile şi consumerismul determinat de starea de panică. Să luăm lucrurile de care avem reală nevoie, care chiar ne pot fi de folos, în cantităţi fireşti”, spune specialistul. 

4. Este important să ne păstrăm simţul umorului în această perioadă! Prin antrenarea în activităţi care provoacă râsul, bucuria, veselia, contribuim la menţinerea echilibrului psiho-emoţional. Printr-o oră de râs pe zi, ne păstrăm o atitudine pozitivă, deschisă şi ne întărim sistemul imunitar care poate lupta eficient împotriva posibilelor infecţii.

5. Reorientarea atenţiei către vindecare şi susţinere. “Este important să dăm dovadă de empatie, înţelegere şi compasiune faţă de toţi cei care lucrează pentru noi, pentru a ne proteja şi pentru a se asigura de stoparea răspândirii acestui virus, precum şi pentru cei care nu au posibilitatea de a lucra de acasă”, declară Andra Tănăsescu. 

6. Urmăriţi-vă şirul gândurilor şi direcţionaţi-le către lucruri pozitive. Şi aici mă refer, dacă observaţi că tendinţa minţii este de a crea scenarii apocaliptice, preluaţi controlul! Treceţi la butoane şi mutaţi-vă atenţia către lucrurile pozitive, productive şi frumoase din viaţa voastră. Tranformând asta într-un obicei, ne antrenăm pentru a ne păstra claritatea mentală în orice tip de situaţie, prezentă şi viitoare, ne sfătuieşte psihologul. 

7. Să ne orientăm gândirea către vindecare, bucurie şi iubire. “Bucuria deschide, relaxează şi vindecă. Luaţi-vă 10-20 de minute pe zi să vă gândiţi la toate lucrurile bune din viaţa voastră. Gândiţi-vă la toţi oamenii care vă iubesc, pe care îi iubiţi şi care sunt sănătoşi. Fiţi recunoscători pentru toată munca pe care o depun specialiştii pentru a ne asigura condiţiile cele mai bune în această perioadă dificilă. Aveţi răbdare cu voi şi cu cei din jurul vostru. Pentru toţi este dificil. Hai să fim mai empatici şi să tratăm totul cu răbdare şi compasiune”, explică specialistul.

8. În final, haideţi să ne îngrijim de propria linişte şi stare de bine. “Haideţi să facem lucruri pentru a ne calma, care ne aduc bucurie şi care ne fac să râdem. Râsul, dansul, activităţile care ne cresc nivelul de serotonina, contribuie semnificativ la creşterea şi fortificarea sistemului nostru imunitar. Sunt din ce în ce mai multe persoane care organizează întâlniri, petreceri, seri de karaoke, evenimente de social games online! Participaţi şi voi! Organizaţi ceva! Căutaţi soluţii care să vă scoată din panică şi care să vă aducă zâmbetul pe buze!”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI.