Incidenţa tuberculozei în România e de 6,5 ori mai mare decât în UE

1 2 jpg jpeg

O declaraţie în acest sens a fost făcută de specialiştii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva

.

„Dacă în România, în primele 9 luni din anul 2017 s-au înregistrat 9691 de cazuri noi şi 1512 recidive, în Sibiu am avut 119 cazuri noi şi 20 de recidive la adulţi. La copii, situaţia este şi mai bună faţă de restul ţării.

Astfel, dacă în primele 9 luni ale anului 2017, la nivel naţional s-au înregistrat 413 cazuri la îmbolnăvire de tuberculoză la copii, din judeţul nostru s-a înregistrat un singur caz”, a declarat dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, coordonator judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, scrie Agerpres.

Printre judeţele cu cele mai multe cazuri de bolnavi se numără Tulcea, Olt, Dolj, Bacău,Vaslui şi Teleorman. La polul opus, cu puţine situaţii întâlnite, se situează judeţele Harghita, Braşov, Covasna, Alba, Cluj şi Sibiu.

În schimb, în judeţul Sibiu se înregistrează un număr mare al cazurilor de Tuberculoză-MDR (multidrog rezistentă la două dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) şi Tuberculoză-XDR (tuberculoză extensiv rezistentă la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 înregistrându-se 12 astfel de cazuri noi.

„Această particularitate ne solicită mai multe resurse financiare. Astfel, în timp ce pentru un pacient cu tuberculoză, costul mediu al tratamentului este de 300 de lei pe caz, pentru un pacient cu TB-MDR este de 8.400 lei pe an”, a mai precizat dr. Lavinia Danciu.

Potrivit statisticilor, în anul 2017, numărul total al externărilor în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost de 2.986 de pacienţi, totalizând 44.342 de zile de spitalizare.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este sărbătorită anual la data de 24 martie, pentru a atrage atenţia opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) şi eforturile de a elimina această boală.