Încă un motiv să nu consumi sare în exces. Ce efecte poate avea asupra imunităţii

1 sare exces jpg jpeg

Se ┼čtie c─â un aport excesiv de sare favorizeaz─â apari┼úia unor probleme de s─ân─âtate diverse, hipertensiunea fiind una dintre ele. O cercetare recent─â semnaleaz─â un alt motiv pentru care nu ar trebui s─â consum─âm sare ├«n exces.

Un aport prea mare de sare poate reduce cantitatea de energie produsă de celulele sistemului imunitar, ceea ce le poate împiedica să funcţioneze normal, este concluzia unui studiu recent, informeaza Live Science citat de Agerpres.

În cazul în care sarea ajunge să perturbe funcţionarea sistemului imunitar pentru o perioadă mai mare, pot apărea boli autoimune sau inflamatoare, potrivit studiului.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â germani au observat s─â un nivel ridicat de sare afecteaz─â func┼úionarea unor celule ale imunit─â┼úii cunoscute ca monocite. Acestea sunt precursoare ale celulelor fagocite, care identific─â ┼či anihleaz─â agen┼úii patogeni. Pe baza acestei observa┼úii, speciali┼čtii au efectuat studii suplimentare ┼či au observat c─â la trei ore dup─â expunerea la concentra┼úii mari de sare, celulele imunitare produceau mai pu┼úin─â energie sau adenozin trifosfat (ATP). Potrivit comunicatului, mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia g─âsit─â ├«n alimente folosind o serie de reac┼úii biochimice. Apoi, ATP alimenteaz─â diverse procese celulare, cum sunt alimentarea mu┼čchilor sau reglarea metabolismului.

├Än cadrul studiului, speciali┼čtii au monitorizat mai multe persoane ÔÇô unele consumau suplimente cu 6.000 mg de sare, dou─â s─âpt─âm├óni. Alt grup a m├óncat o pizza ├«ntreag─â, care con┼úinea 10.000 mg de sare. La ace┼čtia din urm─â, mitocondriile au produs mai pu┼úin─â energie.