├Än ┼×coala 56 din Capital─â exist─â un caz suspect de noul coronavirus

2 medic laborator shutterstock 6486571 jpg jpeg

Actualizare: Potrivit reprezentan┼úilor Inspectoratului ┼×colar al Municipiului Bucure┼čti (ISMB), feti┼úa NU este infectat─â cu acest virus, scrie Mediafax. Feti┼úa unei femei infectate cu noul coronavirus a mers la scoal─â p├ón─â ├«n data de 10.03.2020. ├Än ziua urm─âtoare a intrat ├«n vigoare decizia de suspendare a cursurilor ├«n toate unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt preuniversitar.

Mama feti┼úei a anun┼úat ┼čcoala ├«n momentul ├«n care a primit confirmarea pozitiv─â a test─ârii, ├«ns─â eleva a mers la ┼čcoal─â ├«n toat─â perioada ├«n care femeia nu a avut un diagnostic cert.

┼×coala Gimanzial─â nr. 56 din Capital─â a cerut institu┼úiilor responsabile s─â ofere suport ┼či indica┼úii legate de m─âsurile care trebuie luate ├«n acest context, dar nu au primit ├«nc─â niciun raspuns oficial, la 12 ore de la lansarea solicit─ârii.

├Än informarea trimis─â c─âtre autorit─â┼úi, ┼×coala a anun┼úat c─â 22 de copii au intrat ├«n contact direct cu eleva ┼či c─â, ├«n aceea┼či sal─â, ├«n a doua tur─â, ├«nva┼ú─â al┼úi 33 de elevi. Mai mult, copila a frecventat ┼či un after-school din zon─â.

Copiii pot fi purt─âtori asimptomatici ai bolii, iar medici avertizeaz─â c─â transmit boala foarte u┼čor. 

ÔÇ×Dintre toate categoriile de v├órst─â, copiii sunt cei mai feri┼úi de complica┼úiile pe care le d─â virusul SARS-Cov2, ┼či pentru ei pneumonia dat─â de Covid-19, de mortalitate semnificativ─â, este o complica┼úie extrem de rar─â.

Pe de alt─â parte popula┼úia pediatric─â este cel mai rapid vehicul de contaminare ├«n comunitate. Calculul contagiozit─â┼úii la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. ├Än r├óndul copiilor transferul de fluide (saliv─â, secre┼úii nazale) ├«n comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dac─â este simptomatic, ori ba, devine poten┼úial transmi┼ú─âtor al bolii at├ót la alt copil, dar ┼či cu siguran┼ú─â, familiei acestuia. Copiii, prin defini┼úie, sunt super-contaminan┼úi.ÔÇŁ, a explicat medicul Gabriel Diaconu, ├«ntr-o scrisoare deschis─â prin care sus┼úinea m─âsurile luate de autorit─â┼úi pentru limitarea cazurilor de infec┼úie cu noul coronavirus.