În Şcoala 56 din Capitală există un caz suspect de noul coronavirus

2 medic laborator shutterstock 6486571 jpg jpeg

Actualizare: Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), fetiţa NU este infectată cu acest virus, scrie Mediafax. Fetiţa unei femei infectate cu noul coronavirus a mers la scoală până în data de 10.03.2020. În ziua următoare a intrat în vigoare decizia de suspendare a cursurilor în toate unităţile de învăţământ preuniversitar.

Mama fetiţei a anunţat şcoala în momentul în care a primit confirmarea pozitivă a testării, însă eleva a mers la şcoală în toată perioada în care femeia nu a avut un diagnostic cert.

Şcoala Gimanzială nr. 56 din Capitală a cerut instituţiilor responsabile să ofere suport şi indicaţii legate de măsurile care trebuie luate în acest context, dar nu au primit încă niciun raspuns oficial, la 12 ore de la lansarea solicitării.

În informarea trimisă către autorităţi, Şcoala a anunţat că 22 de copii au intrat în contact direct cu eleva şi că, în aceeaşi sală, în a doua tură, învaţă alţi 33 de elevi. Mai mult, copila a frecventat şi un after-school din zonă.

Copiii pot fi purtători asimptomatici ai bolii, iar medici avertizează că transmit boala foarte uşor. 

„Dintre toate categoriile de vârstă, copiii sunt cei mai feriţi de complicaţiile pe care le dă virusul SARS-Cov2, şi pentru ei pneumonia dată de Covid-19, de mortalitate semnificativă, este o complicaţie extrem de rară.

Pe de altă parte populaţia pediatrică este cel mai rapid vehicul de contaminare în comunitate. Calculul contagiozităţii la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. În rândul copiilor transferul de fluide (salivă, secreţii nazale) în comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potenţial transmiţător al bolii atât la alt copil, dar şi cu siguranţă, familiei acestuia. Copiii, prin definiţie, sunt super-contaminanţi.”, a explicat medicul Gabriel Diaconu, într-o scrisoare deschisă prin care susţinea măsurile luate de autorităţi pentru limitarea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus.