Iată ce substanţe cresc riscul de cancer pulmonar!

1 2 jpg jpeg

Studiul oamenilor de ştiinţă, publicat în revista medicală americană ,,Science Translational Medicine", evidenţiează faptul că vitamine precum A, C şi E permit neutralizarea radicalilor liberi produşi de organism. Ei sunt nocivi din cauza puterii lor oxidante ridicate ce poate să distrugă celulele, să accelereze îmbătrânirea lor, chiar şi să cauzeze cancer.

Paradox neştiut

Cercetătorii au crezut multă vreme că substanţele antioxidante ar putea să prevină tumorile canceroase. Însă, mai multe studii clinice recente sugerează că ele nu pot împiedica declanşarea acestor boli, în special a cancerului pulmonar.

Astfel, substanţele antioxidante pot chiar să crească riscurile pentru anumite grupuri vulnerabile, cum sunt şi fumătorii.

Profesorul Martin Bergö, directorul Centrului de Cercetări asupra Cancerului din cadrul Institutului de Medicină din Göteborg, Suedia spune că acest paradox a rămas necunoscut până acum, când, cobaii modificaţi genetic pentru a dezvolta mici tumori la nivelul plămânilor au fost trataţi cu suplimente de vitamina E şi cu un medicament antioxidant.

Citeşte şi:

Tot ce trebuie să ştii despre cancerul pulmonar

Antioxidanţii ne sunt prieteni sau duşmani?

Un test de sânge ar putea reduce cazurile de cancer pulmonar

Fumătorii, cei mai expuşi

„Am constatat că aceşti antioxidanţi au triplat numărul tumorilor şi au accelerat astfel foarte puternic agresivitatea acestora. Antioxidanţii au ucis acei cobai de două ori mai repede“, spune Bergö, care a precizat că efectele substanţelor depind de dozajul acestora. Cu cât dozele erau mai mari, cu atât mai semnificative erau şi efectele.

Rezultatele au fost obţinute în două modele de studiu: cercetări diferite pe cobai şi pe celule canceroase pulmonare umane in vitro. Antioxidanţii au o acţiune dăunătoare, mai ales că diminuează concentraţia de radicali liberi din tumori. Acest fapt duce la scăderea cantităţilor de proteină p53 din sânge şi permite celulelor canceroase să se multiplice.

Profesorul Bergö sugerează ca fumătorii, care ar putea avea mici leziuni pe plămâni sau chiar tumori nediagnosticate să evite suplimentele de antioxidanţi.

Oamenii de ştiinţă vor continua cercetările pentru a afla dacă acest efect nefast al antioxidanţilor se produce şi pentru alte tipuri de cancer.