HPV, cauza a 99,7% din cancerele de col uterin

1 2 jpg jpeg

România ocupă primul loc în topul UE privind mortalitatea la femei prin cancer de col uterin, cancer de ficat şi căi biliare intrahepatice, boli cronice de ficat şi ciroze, boli ale aparatului digestiv, complicaţiile sarcinii şi ale naşterii.

Cancerul de sân reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer la femei în lume. În România este, însă, cel mai frecvent cancer la femei şi prima cauză de deces prin neoplazii.

În ceea ce priveşte rata de supravieţuire la 5 ani, aceasta se situează la 60%, dar poate depăşi 80%, dacă boala este depistată precoce.

Ca soluţie pentru această problemă s-a propus introducerea unui program organizat de screening mamografic, ca prioritate a programelor naţionale de promovare a sănătăţii.

Legat de cancerul de col uterin, România deţine, de asemenea, primul loc în Europa în privinţa incidenţei şi a mortalităţii, datorită lipsei unui program naţional coerent de prevenţie.

Global, mai mult de 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual, iar 275.000 femei mor anual datorită acestui tip de neoplasm. Virusurile Papilloma umane (HPV) sunt cauza a 99,7% din cancerele de col uterin.