Grupa de sânge poate influenţa riscul de stop cardiac

1 2 jpg jpeg

După ce au efectuat un studiu amplu, cercetătorii americani au descoperit că grupa de sânge poate fi un indicator important în prevenţia unui accident vascular cerebral.

Studiul a fost realizat de Şcoala pentru Sănătate Publică de la Harvard (SUA), care a strâns informaţii de la mai mulţi voluntari cu grupa sanguină O.

Aceştia au fost luaţi drept punct de referinţă, întrucât datele arată că sunt mai puţini expuşi riscului de accident vascular cerebral.

Timp de 25 de ani au fost urmăriţi aproximativ 90.000 de femei şi bărbaţi, dintre care 43% au grupa sanguină O, 36% au grupa A, 13% au grupa sanguină B şi 8 procente din voluntari au AB.

În urma experimentului, oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care au grupa sanguină AB prezintă un risc cu 30% mai crescut faţă de cei cu grupa O de a suferi de stop cardiac.

În cazul femeilor cu grupa sanguină B, riscul de a face atac de cord este cu 17% mai mare decât la persoane cu alte grupe sanguine.

Sigur că în urma descoperirilor nu se poate pune problema schimbării grupei de sânge, dar cel puţin cei care sunt mai expuşi accidentelor vasculare cerebrale pot fi mai responsabili şi vor ţine cont să-şi monitorizeze activitatea cardiacă.