Gena care protejează contra alcoolismului
Această variaţie a genei CYP2E1 este asociată cu reacţia organismului faţă de alcool. Pentru 20% dintre persoanele care prezintă această caracteristică genetică, câteva pahare de alcool sunt suficiente pentru ca ele să se simtă mai "ameţite" comparativ cu restul populaţiei.
Studiile precedente au relevat faptul că indivizii care au reacţii puternice după ce consumă cantităţi mici de alcool prezintă un risc mai mic de a deveni alcoolici, însă originea genetică a acestei reacţii nu a fost clarificată.
Pentru a putea să identifice caracteristicile genetice ale alcoolismului, cercetătorii au recrutat câteva sute de perechi de fraţi de vârstă adultă, care aveau cel puţin un părinte alcoolic. Ulterior, oamenii de ştiinţă au determinat regiunea din creier în care acţionează genele care par să influenţeze modul în care voluntarii resimţeau efectele alcoolului.
Cea mai mare parte din cantitatea de alcool consumată este metabolizată de o altă enzimă - (dehidrogenaza), la nivelul ficatului.
Însă gena CYP2E1 acţionează într-un mod diferit, nu la nivelul ficatului, ci la nivelul creierului, controlând toate acele mici molecule care pot avea efecte nefaste asupra unor structuri sensibile, cum este cazul celulelor cerebrale.