Gâtul inflamat, reacţie adversă la antibiotic

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani au descoperit că antibioticele ridică de până la trei ori riscul de a suferi de dureri de gât şi de inflamaţii.

La acest rezultat au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), după ce au văzut că adolescenţii care urmează tratament cu tetraciclină se pot îmbolnăvi de faringite sau infecţii ale tractului respirator.

Autorii studiului presupun că antibioticele scad numărul bacteriilor Streptococcus salivarius, care cunoscute pentru rolul lor de a ţine sub control bacteriile care dăunează organismului.

În cadrul studiului efectuat de experţii americani au fost implicaţi 145 de tineri, care îşi tratau acneea cu antibiotice, cum sunt tetraciclina sau doxiclinina.

La finalizarea experimentului, s-a descoperit că tratamentul medicamentos poate creşte de trei ori riscul inflamaţiilor din gât.

Sunt şi alţi factori care pot provoca dureri în gât tinerilor. Deborah Sarnoff, dermatolog la Şcoala de Medicină „NYU Langone“ din New York (SUA) enumeră, printre altele fumatul, solicitarea vocii la jocurile de fotbal, de exemplu, şi sărutul dintre tineri.