Fumezi în sarcină? Iată cum poate fi afectat copilul!

1 2 jpg jpeg

Riscul de apariţie a problemelor mintale este valabil şi în cazul femeilor care nu fumează, dar care sunt expuse fumului de ţigară. Mai exact, rezultatele cercetării au arătat că fumatul poate creşte cu 38% predispoziţia pentru schizofrenie în cazul copilului la maturitate.

În cadrul cercetării, realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia (SUA), au fost analizate datele obţinute de la 1.000 de pacienţi care sufereau de schizofrenie.

În primă fază, au fost verificate datele legate de naşterea lor, dar şi istoricul medical de la mai mulţi voluntari care nu aveau probleme de sănătate.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că fumatul poate creşte riscul de afecţiuni mintale, printre care schizofrenia, boala fiind depistată în cele mai multe dintre cazuri la maturitate.

În cazul participanţilor care sufereau de schizofrenie, în medie 20% din mame au fumat pe parcursul sarcinii.

„Se ştie că fumatul poate dăuna fătului încă din timpul vieţii intrauterine. Viciul poate face ca bebeluşul să aibă o greutate mai mică la naştere, dar şi să sufere mai târziu de probleme de atenţie. Un alt risc este cel de apariţie a schizofreniei“, a prcizat Alan Brown, cercetător şef în cadrul Universităţii Columbia.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Psychiatry“.