Fumezi în sarcină? Iată cum poate fi afectat copilul!

1 2 jpg jpeg

Riscul de apari┼úie a problemelor mintale este valabil ┼či ├«n cazul femeilor care nu fumeaz─â, dar care sunt expuse fumului de ┼úigar─â. Mai exact, rezultatele cercet─ârii au ar─âtat c─â fumatul poate cre┼čte cu 38% predispozi┼úia pentru schizofrenie ├«n cazul copilului la maturitate.

├Än cadrul cercet─ârii, realizate de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Columbia (SUA), au fost analizate datele ob┼úinute de la 1.000 de pacien┼úi care sufereau de schizofrenie.

├Än prim─â faz─â, au fost verificate datele legate de na┼čterea lor, dar ┼či istoricul medical de la mai mul┼úi voluntari care nu aveau probleme de s─ân─âtate.

Astfel, cercet─âtorii au ajuns la concluzia c─â fumatul poate cre┼čte riscul de afec┼úiuni mintale, printre care schizofrenia, boala fiind depistat─â ├«n cele mai multe dintre cazuri la maturitate.

În cazul participanţilor care sufereau de schizofrenie, în medie 20% din mame au fumat pe parcursul sarcinii.

ÔÇ×Se ┼čtie c─â fumatul poate d─âuna f─âtului ├«nc─â din timpul vie┼úii intrauterine. Viciul poate face ca bebelu┼čul s─â aib─â o greutate mai mic─â la na┼čtere, dar ┼či s─â sufere mai t├órziu de probleme de aten┼úie. Un alt risc este cel de apari┼úie a schizofrenieiÔÇť, a prcizat Alan Brown, cercet─âtor ┼čef ├«n cadrul Universit─â┼úii Columbia.

Concluziile studiului au fost publicate ├«n Jurnalul Medical ÔÇ×PsychiatryÔÇť.