Folosirea constantă a rujurilor poate provoca probleme cardiace

1 2 jpg jpeg

Compusul chimic antibacterian şi antifungic, utilizat ca ingredient în industria produselor cosmetice, cunoscut sub numele de triclosan, poate încetini procesul prin care muşchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.

Rezultatele studiului arată că expunerea, timp de 20 de minute, la triclosan poate reduce activitatea cardiacă cu 25%. Experţii avertizează că efectele ar putea fi mai grave în ceea ce priveşte impactul asupra stării de sănătate a oamenilor.

“Pentru o persoană sănătoasă, o reducere cu 10% a activităţii cardiace nu produce efecte sesizabile, dar pentru cineva care are deja probleme cu inima triclosanul ar putea avea un impact grav”, a avertizat coordonatorul studiului, Isaac Pessah.

Studiile anterioare au arătat că această substanţă poate cauza probleme de fertilitate sau ale tiroidei, experimentele realizate acum pe rozătoare fiind primele care analizează efectele triclosanului asupra ţesuturilor musculare.

Legislaţia Uniunii Europene admite prezenţa triclosanului în pasta de dinţi sau cosmetice, într-o proporţie care să nu depăşească 0,3%.