Folose┼čti ap─â de gur─â? Iat─â la ce risc te expui!

1 2 jpg jpeg

Bacteriile bune sunt ucise

Explica┼úia oamenilor de ┼čtiin┼ú─â britanici a fost destul de simpl─â: gargara cu ap─â de gur─â ucide bacteriile bune care ajut─â la relaxarea vaselor sangvine. Astfel cre┼čte tensiunea arterial─â.

Cei 19 voluntari care au participat la studiu au ├«nregistrat o cre┼čtere a tensiunii arteriale timp de c├óteva ore dup─â ce au folosit ap─â de gur─â. Participan┼úii, persoane s─ân─âtoase, au folosit ap─â de gur─â de dou─â ori pe zi, iar tensiunea lor arterial─â a crescut cu 2-3,5 unit─â┼úi de fiecare dat─â (milimetri coloan─â de mercur).

Mai mult, efectul cre┼čterii tensiunii arteriale s-a manifestat chiar din prima zi.

Cite┼čte ┼či:

Tartrul afecteaz─â s─ân─âtatea gingiilor

Atenţie la apa de gură cu alcool!

Leacuri din c─âmar─â pentru problemele dentare

Recomandată în caz de infecţii

Profesorul Amrita Ahluwalia, coordonatorul studiului, a criticat folosirea pe scară largă a apelor de gură. El spune că unele dintre acestea conţin substanţe antiseptice foarte puternice.

Astfel, spune ea, se explic─â faptul c─â uciderea zilnic─â a bacteriilor bune se traduce printr-o cre┼čtere minor─â, dar regulat─â a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra num─ârului de decese provocate de infarcte ┼či de accidente cerebrale. Ahluwalia a mai spus c─â apa de gur─â este recomandat─â zilnic doar ├«n cazul unor infec┼úii ale gingiilor ┼či din┼úilor. Dar nu ┼či persoanelor cu dantur─â s─ân─âtoas─â.

Multe sortimente de ap─â de gur─â con┼úin antisepticul clorhexidin─â, care ucide microbii necesari la crearea nitritului, esen┼úial pentru dilatarea vaselor de s├ónge. Speciali┼čtii consider─â totu┼či c─â ┼či cele care nu au acest antiseptic ├«n compozi┼úie pot tulbura echilibrul florei microbiene din gur─â.