Florile de salcâm combat arsurile gastrice

1 2 jpg jpeg

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Robinia pseudoacacia, salcâmul este originar din America de Nord, de unde s-a răspândit în toată Europa şi Asia. În România, el creşte în zonele de câmpie şi de deal. Florile se recoltează în scopuri medicinale, pe vreme însorită. Se ţin la umbră, pentru a se usca în încăperi bine aerisite sau în poduri. Ele conţin uleiuri esenţiale, vitamine şi săruri minerale. Administrate sub formă de infuzie, ulei esenţial, pulbere sau decoct, florile au proprietăţi antitusive, antiseptice şi antinevralgice.

Calmează tusea

Datorită conţinutului său de ulei volatil, floarea de salcâm este un remediu eficient împotriva tusei. Infuzia, preparată dintr-un pumn de flori uscate la un litru de apă fiartă şi consumată la o temperatură nu foarte ridicată, calmează crizele de tuse convulsivă. La fel de bună este şi mierea de salcâm, care are rol antiseptic şi poate fi folosită în combinaţie cu ceaiul călduţ.

Combat constipaţia

Dacă suferi de constipaţie, prepară o pastă din 10 linguri de flori uscate, pe care le macini ca să obţii o pulbere şi le amesteci cu 5 linguriţe de miere de salcâm. Consumă această pastă în fiecare zi, dimineaţa, 2 luni la rând.

Alină arsurile gastrice

Pentru a le calma, consumă câte o linguriţă de pulbere de flori de salcâm înainte de fiecare masă. Poţi ţine cura o lună, după care trebuie să faci pauză 3 săptămâni. La fel de bune sunt şi ceaiurile, preparate dintr-o linguriţă de flori de salcâm uscate la 200 ml apă clocotită. Acoperă vasul 5-10 minute, strecori şi bea ceaiul la temperatura camerei. Extractele apoase din flori, având pH slab alcalin, neutralizează aciditatea stomacală crescută.

Citeşte mai multe pe această temă AICI