Favipiravir, medicamentul anti-COVID-19, ar putea fi produs în România

1 shutterstock 1714036276 jpg jpeg

Antiviralul utilizat pentru gripă în Japonia este administrat şi bolnavilor de COVID-19, care au forme medii sau uşoare, cu rezultate pozitive.

La Terapia Cluj au început probele tehnologice, iar dacă rezultatele sunt bune, Favipiravir va putea fi produs şi în ţara noastră. Acest lucru înseamnă că bolnavii din ţară vor avea mai repede acces la acest antiviral.

Medicamentul este indicat în formele uşoare şi medii ale infecţiei cu noul coronavirus şi îşi face bine efectul dacă este administrat încă de la începutul apariţiei simptomelor de COVID-19. Antiviralul nu este însă recomandat femeilor însărcinate şi nici copiilor.

Favipiravir ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus şi ameliorează simptomele infecţiei provocate de SARS-CoV-2.

În ţara noastră, medicamentul este administrat doar în spital, sub stricta supraveghere a unui medic.

„Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu COVID-19, cu probele de inflamaţie modificate. Am observat că la 24 - 48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit”, a declarat dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, citată de agerpres.ro.