Farmaciile pot face teste anti-COVID-19, care pot fi introduse în sistemul naţional

1 shutterstock 1670462338 jpg jpeg

Farmaciile pot face teste anti-COVID, la cerere, conform deciziei Ministerului Sănătăţii. Persoanele depistate pozitive vor fi luate în evidenţă, atât pe platforma Ministerului, cât şi a medicului de familie.

Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru", a precizat Voiculescu, după şedinţa de guvern. 

„Testarea în farmacii a fost preluată după modelul din alte ţări. Ceea ce se întâmplă acum, când îşi cumpără teste cu un preţ ridicat, pe care le fac corect sau nu, nu este bine. Am fixat un spaţiu de testare corespunzător. Rezultatele pozitive vor fi urcate în platformă. Ei vor fi luaţi în calcul şi în urmărire de medicul de familie. Vom furniza un ghid de activitate şi de conduită în cazul în care apar simptome de agravare. Avem cazuri severe la adulţi tineri pentru că întârzie să se prezinte la medic.”, a spus secretarul de stat Andreea Moldovan, scrie Agerpres.