Factorii geneticii, motivul obezităţii la copii

1 2 jpg jpeg

„Când vine vorba de obezitatea la copii, nici elementul genetic nu trebuie ignorat, întrucât în foarte multe cazuri copilul obez ajunge să devină un adult obez şi să moştenească predispoziţiile pentru bolile părinţilor săi. Cei mai comuni factori ce favorizează instalarea obezităţii infantile sunt corelaţi cu perioada intrauterină sau postnatală. Astfel, obezitatea mamei, atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada anterioară constituie o premisă pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decât atât, nutriţia intrauterină deficitară asociată cu o creştere rapidă în greutate după naştere, lipsa alimentaţiei naturale la sân, dieta artificială foarte bogată în proteine în primul an de viaţă, dar şi greutatea mare la naştere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate”,explică dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului ,,Sf. Constantin" şi Clubului Bariatric Braşov.

Cu toate acestea, obezitatea poate apărea la orice vârstă şi poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, însă majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viaţă al plusurilor şi minusurilor: alimentaţia nesănătoasă este în exces, iar activităţile fizice sunt minime.

Copiii se află în perioada de dezvoltare, astfel că, spre deosebire de adulţi, au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică şi nutriţională, care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare, dar şi pentru procesul de creştere.

Însă, atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie, vor începe să acumuleze kilograme în plus.

În prezent, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani, iar creşterile ponderale progresează şi în rândul copiilor sub 5 ani, numărul acestora mărindu-se cu 18% în ultimii zece ani.