Exerciţiile fizice ar putea preveni demenţa senilă (VIDEO)

1 2 jpg jpeg

Numeroase studii au scos ├«n eviden┼ú─â o posibil─â leg─âtur─â benefic─â dintre sport ┼či prevenirea tulbur─ârilor cognitive ┼či a demen┼úei la oamenii ├«n v├órst─â. Mai nou, cercet─âtorii de la Goethe University din Frankfurt au explorat ├«n ce mod exerci┼úiile fizice ajut─â activitatea cerebral─â.

Gerontologii ┼či medicii speciali┼čti ├«n recuperare medical─â de la prestigioasa facultate men┼úionat─â mai sus au f─âcut un studiu ├«n care au examinat efectul exerci┼úiilor fizice regulate asupra metabolismului cerebral ┼či memoriei.

La studiul respectiv au participat 60 de persoane cu v├órste cuprinse ├«ntre 65 ┼či 85 de ani. Concluzia speciali┼čtilor a fost ├«ntr-adev─âr impresionant─â. Astfel c─â, exerci┼úiile fizice, efectuate ├«n mod regulat, nu doar c─â te ajut─â s─â ├«┼úi tonifiezi musculatura, ci au ┼či un efect pozitiv asupra activit─â┼úii cerebrale, relateaz─â sciencedaily.com.

Pentru acest studiu, publicat apoi ├«n revista Translational Psychiatry, au ┼úinut cont de urm─âtorii parametri: indicii lega┼úi de mi┼čcare, fitnessul cardio-respirator ┼či performan┼úa cognitiv─â. De asemenea, pentru a m─âsura metabolismul cerebral ┼či structura creierului au f─âcut urm─âtoarele teste: Imagististic─â prin rezonan┼ú─â magnetic─â (IRM) ┼či spectroscopie de rezonan┼ú─â magnetic─â.

Participan┼úii la studiu au fost ruga┼úi s─â efectueze exerci┼úii de 30 de minute pe o biciclet─â fitness de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, pe o durat─â de 3 luni. Dup─â ce s-a terminat ciclul de exerci┼úii, subiec┼úii au fost din nou examina┼úi de speciali┼čti, pentru a observa ├«n ce m─âsur─â sportul le-a ├«mbun─ât─â┼úit activitatea cerebral─â, perrforman┼úa cognitiv─â ┼či structura creierului.

├Äntr-adev─âr, sportul efectuat pe biciclet─â a influen┼úat pozitiv metabolismul cerebral, prevenind cre┼čterea nivelului de colin─â. Concentra┼úia acestei substan┼úe, de obicei, apare ca rezultat al pierderii masive a celulelor nervoase, fenomen ├«nt├ólnit de obicei ├«n boala Alzheimer. Mi┼čcarea de tip regulat a ajutat la stabilizarea concentra┼úiei de colin─â din creier.