Exerciţiile fizice ar putea preveni demenţa senilă (VIDEO)

1 2 jpg jpeg

Numeroase studii au scos în evidenţă o posibilă legătură benefică dintre sport şi prevenirea tulburărilor cognitive şi a demenţei la oamenii în vârstă. Mai nou, cercetătorii de la Goethe University din Frankfurt au explorat în ce mod exerciţiile fizice ajută activitatea cerebrală.

Gerontologii şi medicii specialişti în recuperare medicală de la prestigioasa facultate menţionată mai sus au făcut un studiu în care au examinat efectul exerciţiilor fizice regulate asupra metabolismului cerebral şi memoriei.

La studiul respectiv au participat 60 de persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani. Concluzia specialiştilor a fost într-adevăr impresionantă. Astfel că, exerciţiile fizice, efectuate în mod regulat, nu doar că te ajută să îţi tonifiezi musculatura, ci au şi un efect pozitiv asupra activităţii cerebrale, relatează sciencedaily.com.

Pentru acest studiu, publicat apoi în revista Translational Psychiatry, au ţinut cont de următorii parametri: indicii legaţi de mişcare, fitnessul cardio-respirator şi performanţa cognitivă. De asemenea, pentru a măsura metabolismul cerebral şi structura creierului au făcut următoarele teste: Imagististică prin rezonanţă magnetică (IRM) şi spectroscopie de rezonanţă magnetică.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să efectueze exerciţii de 30 de minute pe o bicicletă fitness de 3 ori pe săptămână, pe o durată de 3 luni. După ce s-a terminat ciclul de exerciţii, subiecţii au fost din nou examinaţi de specialişti, pentru a observa în ce măsură sportul le-a îmbunătăţit activitatea cerebrală, perrformanţa cognitivă şi structura creierului.

Într-adevăr, sportul efectuat pe bicicletă a influenţat pozitiv metabolismul cerebral, prevenind creşterea nivelului de colină. Concentraţia acestei substanţe, de obicei, apare ca rezultat al pierderii masive a celulelor nervoase, fenomen întâlnit de obicei în boala Alzheimer. Mişcarea de tip regulat a ajutat la stabilizarea concentraţiei de colină din creier.